Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu promite că va închide biroul Al Jazeera din Israel, iar Knessetul a aprobat ulterior legea care permite acest lucru

al jazeera

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu a promis luni să închidă biroul local al postului de televiziune prin satelit Al Jazeera din Qatar cât timp va continua războiul din Gaza. La câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al partidului său a declarat că parlamentul (Knesset) va fi convocat pentru a ratifica legea necesară, Knesset-ul a aprobat proiectul de lege care permite închiderea temporară în Israel a posturilor de televiziune străine considerate o amenințare la adresa securității naționale, scrie Rador Radio România.

Legea aprobată luni îi va permite lui Benjamin Netanyahu și cabinetului său de securitate să închidă postul de televiziune pentru 45 de zile, restricţie care va putea fi reînnoită și va rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii iulie sau până la sfârșitul operațiunilor militare majore din Fâşia Gaza. Al Jazeera a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi afectat securitatea Israelului, afirmând că este o "minciună periculoasă și ridicolă".

Postul de televiziune, care a criticat cu înverșunare operațiunea militară israeliană din Gaza, de unde a relatat 24 de ore din 24, a acuzat anterior Israelul că îi vizează în mod sistematic birourile și personalul. Ministrul israelian al comunicațiilor, Şlomo Karai, a acuzat Al Jazeera că încurajează ostilitățile împotriva Israelului. "Este imposibil de tolerat ca un organ de presă, cu acreditări de presă de la biroul de presă al guvernului și cu birouri în Israel, să acționeze din interior împotriva noastră, mai ales în timp de război", a declarat el. Oficialii israelieni s-au plâns mult timp de relatările Al Jazeera, dar nu au luat măsuri, având în vedere că proiectele de construcție palestiniene din Fâșia Gaza sunt finanţate de Qatar.

Reacția Statelor Unite

Cu toate acestea, decizia de a permite guvernului israelian să închidă birourile locale ale grupurilor media străine a stârnit îngrijorarea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, care au declarat că este esențial să se mențină libertatea presei. "Dacă este adevărat, o astfel de mișcare este îngrijorătoare", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

De la războiul din Gaza, care a izbucnit la 7 octombrie cu o serie de crime și răpiri transfrontaliere comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas, Doha a mediat negocierile de încetare a focului, în cadrul cărora Israelul a recuperat o parte dintre ostaticii ţinuţi în Gaza. În ianuarie, Benjamin Netanyahu a cerut public exercitarea de presiuni asupra Qatarului ca, la rândul său, să aplice mai multă presiune asupra Hamas.

Qatar găzduiește biroul politic al grupării palestiniene și mai mulți oficiali de top ai Hamas. Întrebat dacă amenințarea la adresa Al Jazeera ar putea face parte din aceste presiuni, un purtător de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, nu a răspuns direct, deși a descris postul ca fiind unul care "face propagandă de mulți, mulți ani".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.