Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu spune ADIO postului de premier: Noul 'Guvern al schimbării' este aproape gata, s-a ajuns la un compromi

intpolicydigest.org
Benjamin Netanyahu

Negocieri în vederea formării unei coaliţii a ”schimbării” care să-l înlocuiască pe Benjamin Netanyahu - repartizarea ministerelor, împărţirea posturilor-cheie şi manvere de sabotare - se aflau marţi în faza finală, înaintea expirării termenului limită al formării unui guvern, relatează AFP.

Un adevărat maraton al negocierilor a continuat în noaptea de luni spre marţi între echipele principalilor lideri ai stângii şi centrului şi cei ai unei părţi ai drepte, inclusiv liderul Yamina, formaţiunea liderului dreptei radicale Naftali Bennett, prezentat drept viitorul premier, în cadrul unei rotaţii la putere.

Liderii principalelor formaţiuni implicate în negocieri se întâlnesc marţi seara, la periferia Tel Avivului, la cartierul general al liderului opoziţiei, Yair Lapid, ”într-un efort de a ajunge la un acord”, a anunţat într-un comunicat Partidul Yamina, scrie news.ro.

În urma alegerilor legislative din martie şi eşecului lui Netanyahu de a forma o coaliţie, preşedintele israelian Reuven Rivlin l-a însărcinat pe Yaïr Lapid (centru) să formeze executivul.

Acest fost star de televiziune are termen până miercuri, la ora locală 23.59 (şi ora României), să prezinte proiectul unui acord al unui ”Guvern de uniune naţională” care să scoată Israelul din doi ani de criză politică.

Până atunci, opoziţia este necesar să-şi depăşească disensiunile şi să-şi împartă puterea, mai ales mult râvnitele portofolii ale Apărării şi Justiţiei.

”Până la formarea Guvernului, mai sunt multe obstacole”, apreciază Yair Lapid, care afişează un optimism prudent cu privire la şansele de succes.

”Este primul nostru test, pentru a vedea dacă ajungem la compromisuri inteligente şi dacă ne atingem scopul cel mai important”, declara el luni, apreciind că ”săptămâna viitoare Israelul ar putea să se afle într-o nouă eră”.

Statul-quo-ul în privinţa palestinienilor, relansarea economică, locul religiei - totul desparte pe hârtie, această coaliţie heteroclită, în afara voinţei sale de a-l da jos pe Netanyahu, aflat la putere 15 ani.

TERGIVERSARE

Înfiinţarea acestei coaliţii ar marca, cel puţin pentru moment sfârşitul puterii lui Netanyahu, care a devenit premier în urmă cu 25 de ani, în 1996, reales apoi în post în 2009.

Judecat cu privire la corupţie în trei dosare, el este primul şef de Guvern israelian judecat penal în timpul mandatului, un proces care l-ar putea prinde din urmă dacă nu mai este premier.

Dacă Lapid prezintă un acord miercuri seara, el are la dispoziţie şapte zile să repartizeze portofoliile şi să obţină un vot de încredere în Parlament.

Între timp, totul este încă posibil.

Benjamin Netanyahu, partidul său, Likud, şi avocaţii săi efectuau manevre, marţi, cu scopul de a rupe blocul opoziţiei şi a face încercarea de formare a coaliţiei să eşueze.

Presa israeliană scrie că preşedintele Parlamentului, Yariv Levin (Likud), ar putea să fie tentat să tergiverseze organizarea votului de încredere în Knesset, sperând ca în acest interval să aibă loc dezertări către tabăra lui Netanyahu.

În alt semn de febrilitate, avocaţii Likud au sesizat marţi preşedinţăia israeliană, ridicând o problemă de constituţionalitate cu privire la proiectul rotirii posturilor-cheie în Guvernul schiţat de către Lapid.

Într-un text consultat de AFP, preşedinţia a respins, în mai puţin de o oră, vreo problemă legală şi subliniază că Bennett poate fi premierul care intră prin rotaţie la conducerea Guvernului.

În cazul în care tabăra anti-Netanyahu eşuează să formeze Guvernul, deputaţii pot cere preşedintelui să mandateze un nou parlamentar să formeze un guvern.

Însă, scenariul cel mai temut este organizarea unor noi alegeri - al cincilea rând de alegeri în doi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.