Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu vrea să promoveze o lege care să anuleze hotărârile Înaltei Curți de Justiție

benjamin netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu intenționează să promoveze o lege care ar permite guvernului să anuleze hotărârile Înaltei Curți de Justiție în chestiuni administrative, a informat luni cotidianul israelian Haaretz potrivit mediafax.

Dacă va fi fost adoptat, proiectul de lege i-ar putea proteja imunitatea primului ministru împotriva urmăririi penale, permițând anularea oricărei hotărâri judecătorești care ar putea să îi ridice imunitatea.

Dispoziția propusă ar permite în mod efectiv Knesset-ului (Parlament) să ignore hotărârile administrative ale Curții și, de asemenea, să îi permită să retrimită legi care au fost eliminate de instanță în trecut, se arată în raport. Aceasta ar împiedica instanța să anuleze atât legislația Knesset-ului, cât și deciziile guvernului și să le ridice pe acestea din urmă deasupra sistemului judiciar.

Potrivit raportului, proiectul de lege propus va fi inclus într-o anexă juridică la acordurile din cadrul coaliției și liniile directoare ale guvernului.

Deși propunerile anterioare s-au concentrat pe împiedicarea Curții Supreme de a anula legile, noua măsură propusă de partidul de guvernământ Likud, va desființa complet supravegherea judiciară a Curții Supreme asupra Parlamentului și a cabinetului. Concret, proiectul de lege ar împiedica deciziile judecătorilor în privința cererii de punere sub acuzare a lui Netanyahu pentru corupție, fie că este vorba de o legislație sau de un guvern, fie de decizia parlamnetului, sunt neconstituționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.