Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu vrea un referendum pentru alegerea viitorului premier

AFP/Getty Images
Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu vrea să se organizeze un referendum în vederea alegerii viitorului şef al Guvernului israelian, în contextul în care întâmpină dificultăţi să formeze o coaliţie, în urma alegerilor legislative de la sfârşitul lui martie, relatează AFP.

Partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu a obţinut 30 dintre cele 120 de mandate în Knesset în alegerile legislative de la 23 martie, al patrulea rând de alegeri în doi ani, potrivit news.ro.

Netanyahu a obţinut susţinerea unor partide ultraortodoxe şi unei alianţe de extremă dreapta, dar care nu deţin împreună o majoritate de 61 de mandate în Parlament.

La 6 aprilie el a fost însărcinat de către preşedintele Reuven Rivlin să formeze viitorul guvern, însă, până în prezent, nu a reuşit acest lucru.

”Avem nevoie de un referendum rapid pentru a ieşi din impasul politic”, le-a declarat Netanyahu unor jurnalişti.

”Să lăsăm alegătorii să hotărască cine va fi următorul premier”, consideră el.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, l-a îndemnat duminică pe Gideon Saar, care a părăsit Likudul la sfârşitul lui 2020 pentru a-şi înfiinţa proporiul partid, să intre într-un ”guvern de dreapta”.

Însă adversarii săi acţionează în culise în vederea formării unui guvern şi înlăturării lui Netanyahu, cel mai longeviv premier isrealian, aflat în post de 12 ani - judecat în prezent de corupţie în trei dosare.

Liderul Partidului Yesh Atid (centru), care a obţinut 17 mandate în alegeri, Yaïr Lapid a propus duminică să se formeze un guvern de uniune, din care să facă partide de dreapta, centru şi stânga - fără Benjamin Netanyahu şi Likud.

Însă această coaliţie însuma doar 58 de mandate.

Un referendum i-ar permite lui Netanyahu să rămână la putere, însă şi acest scrutin ar putea conduce la un nou impas, potrivit unor experţi.

SUFRAGIU UNIVERSAL

Trei premieri au fost aleşi prin sufragiu universal în Israel.

Ultimul a avut loc în 2001 şi a făcut ”dificilă” sarcina Guvernului ” de a duce o politică coerentă”, avertizează Assaf Shapira şi Amir Fuchs de la centrul de reflecţie Israel Democracy Institute.

Candidatul Likudului Ariel Sharon l-a înfrânt zdrobitor pe premierul în exerciţiu atunci, laburistul Ehud Barak.

”Puterea disproporţionată a unor partide mici a făcut la Guvernul să acţioneze cu o frică constantă de alegeri anticipate”, subliniază cei doi experţi.

Netanyahu are nevoie de 61 de deputaţi pentru a modifica legea electorală, ”iar dacă i-ar fi avut, ar fi putut forma un guvern”, scrie jurnalistul Tal Schneider de la Times of Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.