Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BERD vinde participaţia la bursa din Istanbul după ce un bancher condamnat la închisoare a fost numit CEO

Mobiasbanca
BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) îşi va vinde pachetul de 10% pe care îl deţine la Bursa de Valori de la Istanbul, după ce în postul de director general al bursei a fost numit Hakan Atilla, un fost bancher de la banca de stat din Turcia, Halkbank, condamnat la închisoare în SUA pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului, au declarat miercuri pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor, BERD a informat autorităţile din Turcia despre decizia sa de a-şi vinde participaţia la Bursa de Valori de la Istanbul în cel mai scurt timp posibil.

Sursele au precizat că numirea lui Hakan Atilla în postul de director general a reprezentat ultima îngrijorare pe care BERD o are faţă de direcţia în care se îndreaptă Bursa de Valori de la Istanbul, astfel că a decis să îşi vândă participaţia. BERD este al doilea mare acţionar la bursa din Istanbul, după fondul suveran de investiţii al Turciei.

Hakan Atilla a fost eliberat dintr-o închisoare din statul Pennsylvania în data de 19 iulie 2019, după ce a fost condamnat la o pedeapsă de 32 de luni de închisoare, pentru că a ajutat Iranul să ocolească sancţiunile impuse de Washington. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a calificat actul de acuzare formulat împotriva Halkbank drept un atac politic împotriva guvernului său.

Citește și: Averea pe care a reușit să o strângă Mihai Constantinescu- Cu ce rămâne soția sa

Săptămâna trecută, Hakan Atilla a fost numit în postul de director general al Bursei de Valori de la Istanbul de ministrul de Finanţe din Turcia, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Imediat după această numire, directorul de comunicare de la BERD, Jonathan Charles, a declarat că banca nu a fost consultată cu privire la numirea noului CEO şi are dreptul de a ieşi din acţionariatul bursei de la Istanbul.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 de milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 de milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.