Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlinul cere explicaţii Washingtonului după noi acuzaţii de spionaj

NSA spionaj

Berlinul a anunţat miercuri că a cerut explicaţii de la SUA, după apariţia în presă a unor noi informaţii potrivit cărora serviciul de informaţii american a spionat miniştri şi pe şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, relatează AFP.

'Am cerut calificări guvernului american', a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Martin Schafer.

'Secretarul de stat (Stephan) Steinlein l-a contactat pe ambasadorul american (John) Emerson, l-a confruntat cu acuzaţiile şi a insistat ca noi să obţinem de la partea americană explicaţiile şi clarificările necesare privind acest dosar şi toate dosarele încă deschise', a explicat el, în cursul unei conferinţe de presă.

Potrivit unor documente ale WikiLeaks date publicităţii de cotidianul Südddeutsche Zeitung şi de canalele publice NDR şi WDR, NSA a spionat în cursul anilor ministerele Economiei şi Afacerilor Externe. De asemenea, un telefon mobil al şefului diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier ar figura şi el pe lista ţintelor acestei agenţii americane de informaţii.

Subliniind că nu dispune de nici o dovadă a autenticităţii documentelor furnizate de Wikileaks, Schafer a reafirmat poziţia guvernului german. 'În orice caz, am prefera ca nimic de acest gen să nu se întâmple, dar nu este mai puţin valabil că avem un interes capital, în politică externă (...) să cooperăm într-o manieră (...) constructivă cu SUA', numai în materie de luptă împotriva terorismului.

Documentele WikiLeaks au dezvăluit în mai multe rânduri faptul că membri ai guvernului german sau ai unor companii au fost ascultaţi, dar şi informaţii privind spionajul Serviciului de informaţii german (BND) în beneficiul NSA.

În toamna anului 2013, informaţii privind punerea sub ascultare a unui telefon mobil al cancelarului german Angela Merkel au provocat tensiuni între Berlin şi Washington. Dar până în prezent, justiţia germană a apreciat că nu deţine suficiente probe pentru deschiderea unui anchete formale.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.