DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bibliotecă destinată copiilor din Africa, realizată din 45.000 de sticle de plastic reciclate

timeout.com
arhitect

O clădire recentă, situată într-un campus din Kokrobite, o comunitate de pescari de la periferia capitalei Republicii Ghana, Accra, se remarcă printre numeroasele construcţii modeste din jurul ei, fiind realizată din 45.000 de sticle de plastic reciclate, relatează Xinhua. După ce va fi finalizată, această clădire unică, va funcţiona ca bibliotecă multimedia destinată în special copiilor din regiune.

Martial Zohoungbogbo, care are dublă cetăţenie, ghaneză şi benineză, a construit ''casa din sticle'' cu banii strânşi de el şi cu ajutorul multora dintre localnici, scrie Agerpres.ro.

''Copiii vor avea acces la internet, vor citi cărţi, vor participa împreună la cursuri şi vor avea în sfârşit un loc unde să se distreze'', a declarat el pentru Xinhua.

Kokrobite este una dintre cele mai slab dezvoltate comunităţi din regiune, unde majoritatea familiilor se bazează pe pescuitul tradiţional şi nu îşi pot permite o educaţie mai bună pentru copiii lor.

Arhitectul, care a sosit în această comunitate în urmă cu 30 de ani, a învăţat tehnica construcţiilor pe bază de sticle de plastic de la un arhitect german. După ce a aflat că în această zonă copiii sunt afectaţi de lipsa spaţiilor adecvate pentru educaţie, el s-a decis să utilizeze tehnica desprinsă pentru a aduce o schimbare.

Clădirea constă în principal din sticle de plastic de două dimensiuni, după cum a explicat el. Sticlele mai mari, umplute cu pământ şi legate strâns între ele cu frânghii, sunt folosite drept ''cărămizi'' pentru pereţi, în timp ce recipientele mai mici sunt dispuse în straturi, pe post de stâlpi.

Înainte de a utiliza această tehnică la construirea bibliotecii, arhitectul a finalizat un proiect similar, bazat pe aceeaşi tehnică, pentru o clasă de şcoală publică. El a lucrat aproape patru luni la acesta şi a fost lăudat de localnici.

Pentru Zohoungbogbo şi partenerii săi, cel mai mare obstacol în calea acestui proiect, pe lângă fondurile insuficiente, a fost lipsa sticlelor de plastic reciclate şi a forţei de muncă. Din fericire, ideea sa a ajuns în scurt timp la urechile multora, inclusiv ale reprezentanţilor unei companii de reciclare care au fost de acord să îi vândă sticle. De asemenea, elevi din comunitate s-au oferit voluntar să umple sticlele.

''Am umplut sticlele cu diferite tipuri de sol, chiar şi cu pământ din şanţ. Apoi l-am presat pentru a-l face mai compact, sticla umplută devenind astfel o cărămidă solidă necesară pentru construcţie. Apoi folosim argilă, ciment şi alte materiale pentru a continua'', a spus el.

Potrivit spuselor sale, ''casa din sticle'' nu este doar ecologică, ci şi solidă şi sigură şi, cel mai important, uşor de reparat şi accesibilă pentru cetăţenii obişnuiţi.

El a subliniat că unele zone afectate de sărăcie din ţara situată în Africa de Vest nu pot oferi suficiente săli de clasă pentru copii, astfel încât unii profesori sunt nevoiţi să ţină lecţii copiilor adunaţi la umbra copacilor.

"Ne facem griji pentru ei şi a venit timpul să folosim ceea ce avem pentru a rezolva această problemă", a spus Zohoungbogbo, adăugând că este încrezător că aceste condiţii de predare vor fi îmbunătăţite dacă această tehnică a "caselor din sticle" va fi introdusă în aceste zone.

El a declarat că are în vedere un plan extins pentru această bibliotecă, odată ce aceasta va fi finalizată, ce va include, printre altele, organizarea unei expoziţii dedicată copiilor având ca tematică biologia, dar şi a unor seminarii pentru părinţii din comunitate, pentru a contribui la creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa educaţiei.

Unul dintre cetăţenii din cadrul comunităţii, Asafoatse Nii Ayi Otumfuo, a declarat pentru Xinhua că această ''casă din sticle'' a lui Zohoungbogbo va aduce o schimbare importantă, iar devotamentul său faţă de copiii care provin din familii cu venituri modeste exercită, de asemenea, o influenţă pozitivă asupra societăţii. ''Îl voi susţine mereu, pentru că el oferă copiilor noştri educaţie care, în opinia mea, este mult mai bună decât banii'', a spus Otumfuo, îndemnându-i totodată pe tinerii din ţară să profite de aceste oportunităţi pentru a se autodezvolta.

Potrivit arhitectului, ''casa din sticle'' se bucură în prezent de atenţie, numeroase persoane din Europa şi Asia contactându-l şi exprimându-şi disponibilitatea de a învăţa tehnica pe care o foloseşte.

El a lansat, de asemenea, un apel autorităţilor guvernamentale pentru a oferi mai mult sprijin proiectului şi pentru a adopta soluţii diverse la problema lipsei de locuinţe cu care se confruntă ţara. ''Am înţeles că această 'casă din sticle' este cariera mea'', a declarat arhitectul.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.