Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biblioteca Judeţeană Mureş a vernisat Expoziţia 'Reviste literare de ieri şi de azi', în cadrul Târgului de Cultură, care se desfăşoară la Târgu Mureş

Biblioteca Judeţeană Mureş a vernisat, luni, Expoziţia "Reviste literare de ieri şi de azi" în cadrul Târgului de Cultură care se desfăşoară la Târgu Mureş în perioada 15 şi 22 ianuarie, între Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Culturii Maghiare, reviste literare care au dat tonul culturii române în anul 1845, conform Agerpres.

"Este un moment aniversar nu doar pentru Biblioteca Judeţeană Mureş, ci şi pentru cultura locală. În cadrul Târgului de Cultură care se derulează în acest an între 15 şi 22 ianuarie - între Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Culturii Maghiare - o săptămână pusă sub semnul culturii, a fost vernisată o expoziţie uşor atipică, în care puteam vedea cele mai vechi reviste de cultură pe care BEJ Mureş le deţine în colecţiile sale", a declarat Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.

Ea a menţionat că este vorba despre reviste publicate începând de la jumătatea secolului al XIX-lea, cea mai veche fiind un exemplar din 'Foaie pentru minte, inimă şi literatură' din 1845 şi până ieri.

"Poate cea mai mare parte din cititorii români, poeţii, scriitorii, toţi literaţii, ca să folosesc un cuvânt mai generic, au debutat în aceste reviste, în acestea şi-au început activitatea care i-a consacrat şi care i-a făcut ceea ce sunt astăzi. Dincolo de acest lucru, aceste reviste au un element aparte. Începând cu momentul apariţiei lor, având o platformă-program foarte clar definită, având reguli foarte clar definite, direcţia pe care o urmează aceste reviste se constituie în momente de reorganizare culturală pe care poporul român urma să meargă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt reviste deschizătoare de drumuri, care au dat tonul culturii române", a afirmat Monica Avram.

În expoziţia de reviste literare găsim titluri precum: "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", "Dacia literară", "Făt frumos", "Convorbiri literare", "Gândirea", "Boabe de grâu", "Lamura", "Craiu nou", "Tribuna", "Steaua", "Ramuri", "Luceafărul", "Adevărul literar şi artistic", "Ateneu", "Apostrof", "Contemporanul","Echinox", "Familia", "Gazeta literară", "Literatorul", "Orizont", "Propăşirea", "Revista Fundaţiilor regale", "România literară", "Sămănătorul", "Suplimentul de cultură", "Telegraful român", "Vatra" şi "Viaţa românească".

Documentele sunt expuse în vitrine originale care găzduiesc cărţi ale Bibliotecii Judeţene Mureş încă de la deschiderea sa în 1913.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.