Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden și Trudeau au anunțat un acord pentru a preveni migrația ilegală între SUA și Canada

cbc.ca
biden trudeau

Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau au anunţat vineri un acord privind migraţia pentru a împiedica solicitanţii de azil să treacă ilegal graniţa dintre SUA şi Canada, scrie news.ro

Statele Unite şi Canada lucrează pentru „a aborda nivelurile istorice ale migraţiei din emisfera noastră”, a declarat Biden reporterilor la o conferinţă de presă comună vineri, la Ottawa, în timpul primei sale vizite în Canada în calitate de preşedinte.

Acordul privind migraţia permite fiecărei ţări să respingă solicitanţii de azil care ajung la graniţă la treceri neoficiale şi are ca scop să ajute Canada să limiteze numărul tot mai mare de solicitanţi de azil care au trecut în ţară din Statele Unite.

În conformitate cu pactul anterior privind migraţia, oficialii americani şi canadieni puteau să-i întoarcă pe solicitanţii de azil în ambele direcţii la punctele oficiale de intrare, dar acest lucru nu se aplica trecerilor neoficiale. Canada a fost cea care a susţinut extinderea acordului pentru a include şi punctele de trecere neoficiale.

Trudeau s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a opri numărul tot mai mare de solicitanţi de azil care vin în Canada, mulţi dintre ei călătorind pe Roxham Road, un drum între statul New York şi Quebec.

Aproape 40.000 de solicitanţi de azil au trecut în Canada din Statele Unite în 2022, cel mai mare număr de când Canada a început să monitorizeze astfel de treceri în 2017.

Acordul va intra în vigoare după miezul nopţii de sâmbătă

Implementarea rapidă are ca scop evitarea unui val de migranţi care încearcă să treacă graniţa înainte ca schimbarea să intre în vigoare. Ca parte a acordului, Canada a fost de acord să creeze o cale pentru ca 15.000 de refugiaţi din America Latină să intre în ţară, pentru a încerca să reducă presiunea asupra frontierei de sud a Statelor Unite.

"Continuăm să fim deschişi migranţilor obişnuiţi. Şi vom creşte numărul de solicitanţi de azil pe care îi acceptăm din emisfera vestică pentru a compensa închiderea acestor puncte de trecere neregulate", a spus Trudeau.

Criticii acordului privind migraţia spun că solicitanţii de azil vor încerca în continuare să treacă graniţa fără a fi detectaţi, dar acum o vor face în moduri mai periculoase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.