Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Big Brother: Țara în care poliția vrea să urmărească mesajele utilizatorilor de Facebook și WhatsApp

facebook mobil

Australia speră să oblige grupuri precum Facebook sau WhatsApp să permită poliţiei să acceadă, în cadrul anchetelor asupra unor acţiuni criminale sau teroriste, la mesajele criptate ale suspecţilor, potrivit unui proiect de lege dezvăluit joi, informează vineri agenţia de presă AFP.

Dezbaterea este una intensă în toate ţările lovite de atentate teroriste. Astfel, liderii UE au îndemnat la sfârşitul lui iunie 'actorii' din domeniul internetului să-şi asume responsabilitatea în lupta împotriva terorismului online, ameninţând să adopte o legislaţie europeană pentru a-i obliga la aceasta.

Citește și: Reacţia de 1000 de puncte a lui Carmen Iohannis după ce și-a văzut soțul îmbrăcat ca-n filme / FOTO

WhatsApp, deţinut de Facebook, şi Skype, care utilizează criptarea datelor pentru a le garanta utilizatorilor lor confidenţialitatea schimburilor de informaţii, refuză să se plieze unor legi care impun în anumite ţări operatorilor tradiţionali în domeniul telecomunicaţiilor (furnizori de acces la internet, operatori de telefonie mobilă şi fixă) să furnizeze datele lor guvernelor care le cer.

Premierul australian Malcolm Turnbull a explicat că nu doar grupările teroriste, ci şi traficanţii de droguri şi reţelele de pedofilie folosesc mesajele criptate.

'Trebuie să ne asigurăm că internetul nu este folosit de persoane cu rele intenţii pentru a-şi disimula activităţile criminale', a declarat vineri Turnbull, adăugând că giganţii internetului ar trebui 'să-şi asume responsabilităţi'.

'Ei nu se pot spăla pe mâini şi spune că nu au nimic de-a face cu toate astea. Suntem o societate, o democraţie ce funcţionează conform statului de drept şi legea trebuie să se aplice online ca peste tot', a subliniat Turnbull.

Un proiect de lege va fi prezentat parlamentului până la sfârşitul anului, potrivit Agerpres.

Citește și: LOVITURĂ în Brazilia: Ce s-a DECIS în privința fostului președinte acuzat de corupție

Compania americană Apple este în conflict cu justiţia americană, deoarece a refuzat să ajute poliţia să ocolească măsurile de securitate pentru a avea acces la conţinutul criptat al unui iPhone ce aparţinea unuia dintre autorii atentatului din San Bernardino în California, comis în decembrie 2015 şi soldat cu 14 morţi.

Mai recent, în urma atentatului din martie de la parlamentul din Londra, ministrul de interne britanic Amber Rudd le-a cerut serviciilor de mesagerie criptată, cum este WhatsApp, să colaboreze cu autorităţile pentru a nu oferi o 'ascunzătoare teroriştilor'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.