Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul incendiilor din Hawaii a crescut la 80 de morţi

BBC
Incendiu Hawaii

Bilanţul incendiilor din Hawaii a crescut la 80 de morţi

Cel puţin 80 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit celui mai recent bilanţ, publicat sâmbătă, în urma incendiului care a devastat insula Maui, din arhipelagul american Hawaii, unde justiţia a deschis o anchetă privind gestionarea crizei de către autorităţi, informează AFP, informează Agerpres.

''Numărul victimelor este de 80'', a declarat sâmbătă comitatul Maui, precizând că 1.418 persoane sunt adăpostite în centre de urgenţă.

Persoanele evacuate care au început să revină în Lahaina, fostă capitală a regatului Hawaii, distrusă aproape în totalitate de flăcări, şi-au regăsit oraşul redus la cenuşă şi au numeroase întrebări pentru autorităţi.

''Unde este guvernul? Unde sunt?'', a spus un bărbat, vizibil afectat, care nu a dorit să-şi dezvăluie numele.

Maui s-a confruntat cu numeroase pene de curent în timpul crizei, iar numărul de urgenţă 911 nu a fost funcţional în anumite părţi ale insulei.

Existenţa unor multiple focare simultane a divizat totodată eforturile pompierilor, iar la Lahaina, zeci de locuitori surprinşi de incendii au fost nevoiţi să se arunce în apele mării pentru a scăpa de flăcări, potrivit pazei de coastă.

În acest context polemic, procurorul general al acestui stat american din Oceanul Pacific, Anne Lopez,a deschis o anchetă asupra modului în care a fost gestionată criza: ''Biroul meu îşi ia angajamentul să înţeleagă deciziile care au fost luate înainte şi în timpul incendiilor şi să împărtăşească publicului rezultatele acestui audit'', a anunţat ea într-un comunicat.

Sirenele de avertizare în caz de incendiu nu au fost acţionate, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea crizelor din Hawaii. Acesta a precizat că mai multe alerte au fost trimise pe telefoanele mobile ale locuitorilor şi difuzate la radio şi televiziune.

Numărul deceselor îl depăşeşte pe cel al tsunamiului din 1960, care a făcut 61 de morţi în Hawaii.

Echipe de căutare şi de salvare din Honolulu, însoţite de câini, au sosit în Maui, au declarat oficialii.

Şeful poliţiei comitatului, John Pelletier, a afirmat joi că până la 1.000 de persoane ar putea să nu răspundă la apel, dar asta nu înseamnă că sunt în mod oficial date dispărute sau decedate, a subliniat el.

La Lahaina, oraş cu 12.000 de locuitori, numeroase locuinţe, sedii de firme şi autovehicule au fost devorate de flăcări, a constatat o jurnalistă AFP.

Preşedintele Joe Biden a discutat cu guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a precizat vineri Casa Albă. Preşedintele a decretat joi stare de catastrofă naturală în Hawaii, demers care permite deblocarea unor importante ajutoare federale pentru finanţarea ajutoarelor, adăposturilor de urgenţă şi a eforturile de reconstrucţie.

Incendiile au fost alimentate de vânturi violente, care la rândul lor au fost aduse de uraganul Dora, format în Oceanul Pacific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.