Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanțul ploilor şi inundaţiilor din Columbia: Cel puțin 271 de persoane au murit într-un an

nbcnews.com
columbia inundatii

Cel puţin 271 de persoane au murit din noiembrie 2021 în Columbia din cauza ploilor şi inundaţiilor, iar actualul sezon ploios este cel mai puternic din ultimele patru decenii şi ar putea dura până în luna martie, potrivit unui raport oficial publicat joi, informează AFP.

Precipitaţiile s-au intensificat în ultimele trei săptămâni, afectând 745.000 de persoane din cele 32 de departamente ale ţării, potrivit Unităţii naţionale pentru gestionarea riscului de dezastre (UNGRD), informează Agerpres.

Ploile sunt asociate cu fenomenul climatic ciclic La Nina, care determină răcirea Oceanului Pacific. Încălzirea globală ar putea, de asemenea, să amplifice fenomenul şi să îl facă şi mai letal, susţin oamenii de ştiinţă.

Pe lângă cele 271 de decese înregistrate în ultimul an, dintre care două la sfârşitul săptămânii trecute în Bogota, 348 de persoane au fost rănite, 6.755 de case au fost distruse, la fel ca şi sute de drumuri, poduri şi conducte de canalizare.

Sezonul de iarnă în Columbia durează în mod normal până în luna decembrie, însă există o "probabilitate de peste 58%" ca acesta să se prelungească până în februarie şi martie, a avertizat directorul UNGRD, Javier Pava, în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernul preşedintelui Gustavo Petro a declarat starea de "dezastru naţional" la începutul acestei luni, în scopul mobilizării de mai multe resurse publice pentru a face faţă situaţiei.

În cadrul acestei măsuri, guvernul va oferi subvenţii mamelor singure şi speră să garanteze hrana pentru sinistraţi.

De asemenea, ploile au distrus recoltele, ceea ce ar putea duce la o nouă creştere a preţurilor la alimente - a avertizat UNGRD - în contextul în care Columbia se confruntă cu cea mai mare inflaţie din ultimele două decenii (11,4% pe an) şi cu o devalorizare fără precedent a monedei sale, peso-ul columbian, în raport cu dolarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.