Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul tragediei de la Petropolis a depășit 200 de morţi

bbc.co.uk
incendiu inundatii dezastru

Bilanţul ploilor torenţiale care au devastat o mare parte a oraşului brazilian Petropolis (sud-est) a depăşit 200 de morţi, au anunţat autorităţile în timp ce pompierii continuă să caute zeci de persoane date dispărute, informează joi AFP.

Potrivit celui mai recent bilanţ anunţat miercuri de poliţie, 204 persoane, "124 de femei şi 80 bărbaţi", au murit în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren, iar alte 51 sunt în continuare căutate. Această cea din urmă cifră a scăzut în ultimele zile, după ce mai multe cadavre au fost identificate sau familiile şi-au găsit tefere persoanele dragi date dispărute.

Peste 800 de persoane forţate să-şi părăsească locuinţele rămân în continuare găzduite în unităţi de primire de urgenţă, inclusiv în şcoli municipale, potrivit Agerpres.

Pe 15 februarie, în câteva ore, seara, a plouat mai mult decât media lunii februarie, cel mai mare volum de precipitaţii înregistrat vreodată după 1932, potrivit autorităţilor.

Furtunile violente au provocat alunecări de teren care au distrus zeci de gospodării construite pe versantul unui deal.

Aceste precipitaţii extreme au condus de asemenea la inundaţii teribile, transformând străzile acestui popular oraş turistic în torenţi de noroi şi răsturnând vehiculele, inclusiv autobuze, în râuri.

Majoritatea victimelor erau locuitori ai caselor ridicate în zone de risc, fără autorizaţii de construcţie, în acest oraş cu 300.000 de locuitori, situat într-o regiune muntoasă, la 60 de kilometri nord de Rio de Janeiro.

Suprafaţa de teren ocupată de locuinţe construite ilegal la Petropolis a crescut de cel puţin două ori din 1985 până în 2020, potrivit datelor platformei ştiinţifice Mapbiomas şi institutului de statistică IBGE, publicate miercuri de site-ul de ştiri G1. O creştere de 108%, în pofida altor tragedii similare care au avut loc în această perioadă, cum ar fi în 1988, când 171 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma alunecărilor de teren.

În 2011, alte ploi mortale au ucis peste 900 de persoane în vasta regiune muntoasă ce include Petropolis şi oraşele învecinate Nova Friburgo, Itaipava şi Teresopolis.

Morro da Oficina, dealul unde a avut loc cea mai gravă alunecare de teren din 15 februarie, în districtul Alto da Serra, figurează printre cele 48 de zone ocupate ilegal pentru ridicarea de locuinţe la Petropolis, indică IBGE.

Potrivit Centrului de monitorizare a catastrofelor naturale (Cemaden), aproximativ 9,5 milioane de persoane din Brazilia trăiesc în aşa-numite zone "de risc", vulnerabile la inundaţii sau alunecări de teren. Majoritatea stau în favele, cartiere sărace, cu locuinţe precare, de cele mai multe ori fără canalizare.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.