Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BIOGRAFIE - Cine este Ursula von der Leyen, propusă la șefia Comisiei Europene: scandal URIAȘ în care a fost implicată

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. În prezent, ea ocupă funcția de ministru al Apărării din Germania și face parte din CDU, partidul Angelei Merkel. Von der Leyen a fost prima femeie ministru al Apărării din istoria Germaniei.

Citește și: Președintele Tribunalului Timiș, scrisoare care provoacă CUTREMUR în magistratură

Înainte de a deveni ministru al Apărării, Ursula von der Leyen a fost ministru al Muncii și Protecției Sociale, dar și Ministrul pentru Persoanele Vârstnice.

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen este născută în Bruxelles și este de profesie psiholog. Ea a fost omul de încredere al Angelei Merkel, fiind singurul ministru care stă alături de ea încă din anul 2005. De altfel, la momentul în care Merkel a anunțat că se retrage din viața politică, Ursula von der Leyen era văzută drept succesoare.

În anul 2015, Ursula von der Leyen a fost implicată într-un imens scandal de plagiat. Mai mulți profesori au dovedit faptul că mai bine de jumătate din lucrarea sa de doctorat era plagiată. În lucrare s-au regăsit 43 de paragrafe preluate fără a fi citată sursa.

În ciuda acestui scandal, ea a rămas în funcție, având sprijinul Angelei Merkel.

Pe de altă parte, aceasta a pus capăt tradiției onorurilor făcute ofițerilor care l-au servit pe Hitler, precum generalul Erwin Rommel , cunoscut pentru campania sa din Africa de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și poreclit ”Vulpea Deșertului”.

Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum. Aflată la șefia armatei germane de aproape șase ani, această femeie în vârstă de 60 de ani a fost văzută ca o posibilă succesoare a Angelei Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă numele ei nu a mai fost în cărți.
Von der Leyen a declarat anul trecut, la alegerile interne de partid, că renunță la candidatura la vârf, preferând să rămână vicepreședinte de partid. Doar 57,5% din voturi au fost în favoarea sa pe această funcție, lucru care demonstrează dizgrația în care a căzut în rândul colegilor din partid.

În timpul mandatului său de ministru al Muncii, aceasta a cultivat imaginea unei persoane implicate la nivel social, a pledat pentru creșterea numărului de centre de îngrijire a copilului, introducerea unei cote de femei în consiliile de conducere ale principalelor companii, pentru căsătoria între persoanele de același sex și un salariu minim la nivel național. Van der Leyen și-a făcut dușmani printre membrii mai tradiționaliști ai partidului și a atras simpatia și admirația celor de stânga.

Ursula Von der Leyen s-a născut și a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra și vorbește fluent limbile germană, engleză și franceză. Este medic de formație și are 7 copii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.