Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biografie neromanțată: Cine este Rustem Umerov, viitorul ministru al apărării din Ucraina

rustem umerov

Preşedintele Volodimir Zelenski l-a propus pe Rustem Umerov, şeful agenţiei de privatizare a Ucrainei, pentru a ocupa funcţia de ministru al apărării care a rămas vacantă, în plin război, în urma demisiei lui Oleksii Reznikov, cerută de şeful statului. Candidatura lui Umerov trebuie să fie aprobată de parlament înainte de a fi numit în funcţie, dar votul nu va pune probleme, scrie News.ro.

Agenţia Reuters prezintă câteva date despre Rustem Umerov, care va fi al doilea ministru al apărării din Ucraina de când Rusia a pornit războiul, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate.

În vârstă de 41 de ani, Rustem Umerov este tătar din Crimeea, o etnie turcică prezentă cu precădere în peninsula ucraineană Crimeea care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014. El s-a născut în Samarkand, în Uzbekistan, într-o familie de tătari din Crimeea care fusese deportată din Crimeea de sovietici în anii 1940. S-a întors în Crimeea, după ce Ucraina şi-a declarat independenţa.

Din 2020, Umerov este membru al unui grup de lucru al guvernului ucrainean care lucrează la strategia de încetare a ocupaţiei Crimeei.

În septembrie 2022, Umerov, pe atunci deputat din partea partidului proeuropean Holos, a devenit şeful Fondului Proprietăţii de Stat, o agenţie care vinde active de stat către investitori privaţi. El este creditat cu redresarea unei instituţii care a fost frecvent împotmolită în scandaluri de corupţie. De asemenea, el a relansat vânzările proprietăţilor de stat, obţinând venituri record pentru stat în timpul războiului.

A participat la negocierile cu Rusia

Rustem Umerov, descris de apropiaţi ca fiind un negociator talentat, a făcut parte din echipa ucraineană care a purtat negocieri cu Rusia în martie 2022, la o lună după invazia pe scară largă a Moscova. El a participat, de asemenea, la discuţiile pentru încheierea acordului cu Rusia care a facilitat, timp de un an, transporturile de cereale pe Marea Neagră şi a fost implicat în schimburile de prizonieri cu Rusia, inclusiv a luptătorilor ucraineni din batalionul Azov capturaţi în 2022 în timpul bătăliei pentru oraşul Mariupol, din sudul ţării.

Rustem Umerov a făcut parte, de asemenea, din delegaţia care l-a însoţit pe preşedinte în timpul vizitei lui Zelenski în Arabia Saudită din luna mai şi a însoţit-o pe prima-doamnă Olena Zelenska în timpul unei vizite în Emiratele Arabe Unite, în martie.

Rustem Umerov şi-a început cariera în sectorul privat. El s-a alăturat unuia dintre cei mai importanţi operatori de telefonie mobilă din Ucraina în 2004. În 2013, el şi-a înfiinţat propria companie de investiţii, ASTEM, şi fundaţia ASTEM a acesteia.

Este licenţiat în economie şi are un master în finanţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.