Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biopsia virtuală cutanată, disponibilă acum și pacienților din România

Global Cosmetics News
piele umana

În România, în lipsa unei tehnologii medicale de mare acuratețe, mai toate afecțiunile dermatologice suspecte ajung să cunoască bisturiul, astfel că pacientul român este supus unor multiple intervenții chirurgicale, de cele mai multe ori inutile și costisitoare inclusiv pentru statul român, potrivit 360medical.ro.

Acest lucru se întâmplă și cu pacienții care au, de exemplu, alunițe cu aspect atipic și care trebuie controlate periodic.

Standardul actual este în toate cabinetele același: medicul dermatolog pune un diagnostic prezumtiv care se bazează pe: anamneză, examen clinic și examinarea cu dermatoscopul. Atât. Din acest motiv, în majoritatea cazurilor, pentru a evita orice fel de risc, pacientul este operat, iar alunițele sunt trimise către laboratorul de histopatologie, pentru analiză. Abia după 30 de zile pacientul primește rezultatul biopsiei cutanate. Acesta este singurul “traseu” pe care îl cunosc pacienții dermatologici, acum, la noi în țară.

Citește și: DNA către apărătorii lui Piedone în dosarul Colectiv: 'Câte cluburi au ars în țară ați întrebat? De vreme ce ați întrebat primăriile cum procedau?

Pentru prima dată în istoria medicinei românești însă, orice pacient cu afecțiuni dermatologice poate avea acces la dispozitivul de ultimă generație VivaScope 1500 Gen4 care face biopsie virtuală cutanată folosind tehnologia MCR (microscopia confocală de reflectanță). Acest lucru înseamnă că un pacient poate să facă pe loc, încă de la prima consultație la medicul dermatolog, o biopsie virtuală și scapă astfel de lunile sau anii de incertitudine, de intervențiile chirurgicale inutile, deci implicit de anestezie și de săptămânile de așteptare a rezultatului de la histopatologie. Această tehnologie este folosită pe scară largă în țări precum Germania, Franța, Italia, Spania, SUA, chiar și în Polonia. Versiuni mult mai vechi au existat și la noi în țară, însă la acest tip de aparatură nu au avut acces pacienții, ea fiind folosită strict în laboratoare, pentru munca de cercetare.

VivaScope 1500 Gen4 a fost adus în premieră în București, pentru stabilirea diagnosticului pacienților, în cadrul Centrului Medical Panduri, sub îndrumarea medicilor dermatolo-venerologi Vlad Voiculescu și Mihai Lupu.

Vlad Voiculescu, medic dermato-venerolog – “Atunci când folosesc doar dermatoscopul eu mă opresc la suprafața pielii unde, orientându-mă după anumite semne indirecte, pot să trag unele concluzii despre ce ar putea să se întâmple în interior. Cu această tehnologie însă, la modul cel mai concret, văd ce este în piele, până la nivel celular. Pot sa văd chiar și sângele cum circulă prin vase,  eritrocitele cum se mișcă în interiorul capilarelor, fără să fie nevoie să tai pacientul.” (IMG 1 din atasament)

Mihai Lupu, medic dermato-venerolog – „Mie, ca medic, îmi oferă în primul rând acuratețe în identificarea precisă a cancerelor de piele. Acest aspect reduce riscul de a-l îndepărta parțial sau efectiv de a nu conștientiza gravitatea cazului, ceea ce, vă dați seama că e un mare plus, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Am avut încredere în potențialul acestui aparat încă din anii de rezidențiat, acesta fiind și motivul pentru care am decis să fac primul studiu doctoral din România pe acest subiect. După câțiva ani și sute de leziuni examinate prin microscopie confocală de reflectanță, pot spune că este un pas foarte mare.”

Tehnica de biopsie virtuală cutanată este neinvazivă, nedureroasă, nu necesită pregătire prealabilă, durează în medie 15-20 minute și rezultatul acesteia se eliberează pe loc.

Vlad Voiculescu, medic dermato-venerolog – “Gândiți-vă ce înseamnă toate acele intervenții chirurgicale inutile nu doar pentru pacient, ci și pentru statul român: costuri de spitalizare, materiale medicale, lame, anestezie. Vă dau doar câteva exemple de costuri care ar putea fi evitate: minimum 1260 de lei pentru forma de internare continuă în cazul formațiunilor tumorale, aproximativ 663 de lei o biopsie si 656 de lei o excizie simplă. Iar acesta este doar costul de la spital, ca centru terțiar, dar mai trebuie decontată consultația la medicul de familie, dermatoscopia la un medic specialist până ca pacientul să ajungă la mine.”

Microscopia confocală de reflectanță poate fi utilizată în diagnosticul leziunilor cutanate benigne sau maligne cum ar fi: melanomul, carcinomul bazocelular, carcinomul scuamocelular, nevi melanocitari, keratoze seboreice, keratoze actinice, boala Bowen. Prin biopsie virtuală pot fi diagnosticate și monitorizate și alte afecțiuni ale pielii cum ar fi: psoriazisul, eczemelea, rozacee, herpesul simplex, zona zoster, tinea corporis, onicomicoza, limfoamele cutanate, lichenul plan, lupusul cutanat, scabia etc.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

Mihai Lupu, medic dermatovenerolog – „Pentru pacient experiența biopsiei virtuale este mult mai comodă: totul se desfășoară rapid, fără durere și fără pansamente de îngrijit după, cum se întâmplă la investigația tradițională. Tot ceea ce simte pacientul este o senzație de presiune în locul în care aparatul face contact cu pielea iar la sfârșitul investigației află și rezultatul.”

În țări precum America, Italia, Germania această procedură face parte din rutina cabinetelor de dermatologie și este decontată de sistemul național de asigurări de sănătate.

Maria Pop, director medical, Centrul Medical Panduri  – “În microscopia confocală de reflectanță contează enorm experiența medicului care utilizează aparatura medicală. Înainte de a face orice fel de investiție, ai nevoie de medici instruiți care să pună în valoare achiziția. Iar în cazul acestei tehnologii curba de învățare este mare. Avantajul nostru a fost că cei doi specialiști pe care îi avem, medicii Vlad Voiculescu și Mihai Lupu sunt cu adevărat pasionați de această tehnică. Ei o studiază de câțiva ani, au trecut prin numeroase training-uri internaționale desfășurate în Italia și Germania și astfel investiția a fost una firească, si ne bucurăm că în acest fel ridicăm standardele în dermatologia din România”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.