Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit că utilizarea biotehnologiei microbiene în agricultură ar putea avea efecte benefice pentru regenerarea solului, randamentul culturilor şi captarea carbonului, informează Xinhua.
Potrivit unui comunicat de presă publicat miercuri de Universitatea Queensland (UQ) din Australia, cercetătorii săi şi cei de la compania de biotehnologie agricolă Loam Bio au lucrat împreună pentru a testa microbi fungici asupra plantelor de soia în cadrul unor teste realizate pe teren.
Aceşti microbi trăiesc în interiorul plantelor şi le ajută să absoarbă apă şi substanţe nutritive. În schimb, plantele împart carbonul cu acei microbi.
"Este o relaţie simbiotică, în cadrul căreia, în schimbul furnizării de nutrienţi şi apă către planta-gazdă, microbii fungici primesc carbon ca hrană", a declarat Vijaya Singh, cercetător în cadrul Alianţei din Queensland pentru Agricultură şi Inovare Alimentară din cadrul UQ, care este şi autorul principal al cercetării.
Acest lucru nu numai că măreşte cantitatea de carbon din sol, dar îmbunătăţeşte şi structura solului, retenţia apei şi disponibilitatea nutrienţilor, ceea ce duce, în cele din urmă, la creşterea producţiei de cereale, a declarat Vijaya Singh.
Neeraj Purushotham, cercetător la compania Loam Bio, care dezvoltă aceşti microbi de peste patru ani, a declarat că primele rezultate ale testelor sunt promiţătoare, adăugând că microbii contribuie la acumularea unui carbon stabil în sol, reducând nevoia de îngrăşăminte şi stimulând în acelaşi timp producţia culturilor.
"Crescând cantitatea de carbon captat în sol, îi ajutaţi pe fermieri, întrucât cu cât solul este mai sănătos, cu atât veţi avea nevoie de mai puţine îngrăşăminte", a adăugat Neeraj Purushotham.
Autorii acestui studiu, publicat în revista Scientific Reports, au afirmat că biotehnologia microbiană ar putea schimba regulile jocului pentru agricultură.
Comentează