Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Birocrația sufocă ONU! Secretarul general pregătește schimbări

www.europafm.ro
ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni, la o reuniune consacrată reformei ONU, că birocraţia sufocă ONU şi a pledat pentru schimbări, relatează BBC News.

“Cineva care vrea să submineze ONU nu ar fi putut veni cu o metodă mai bună decât să impună o parte dintre regulile pe care chiar noi le-am creat”, a declarat diplomatul portughez, potrivit news.ro.

“Chiar mă întreb uneori dacă a existat o conspiraţie pentru a face regulile noastre exact ce trebuie să fie pentru ca noi să nu fim eficienţi”, a adăugat el.

Printre priorităţile exprimate în trecut de secretarul general al ONU se numără reducerea, în 2017-2018, cu 15%, a cheltuielilor legate de parcul aerian al ONU, printr-o gestionare mai raţională a aeronavelor şi a susţinerii lor logistice.

Liviu Dragnea, 'pârât' la TVR: Ce legături ar avea cu fostul adjunct SRI, Florian Coldea

Potrivit apropiaţilor săi, vrea de asemenea că aibă un buget anual de funcţionare – în prezent este pe doi ani – aliniindu-se bugetelor naţionale. În plus, vrea un singur document pentru acest buget, care include în prezent mai multe texte, ce îl fac greu de înţeles.

Anterior, liderul de la Casa Albă l-a îndemnat pe Guterres, să facă schimbări, lăudându-l, de asemenea, pentru progresele înregistrate la unele dintre problemele prezentate.

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni, în primul discurs rostit în marja Adunării Generale a ONU, că organizaţia nu se îşi atinge întreg potenţialul din cauza birocraţiei şi managementului defectuos şi a îndemnat Naţiunile Unite să se concentreze “mai mult pe oameni, mai puţin pe democraţie”.

Trump, care a criticat ceea ce consideră o contribuţie disproporţionată din partea SUA, a atras atenţia, la o întâlnire specială consacrată reformei organizaţiei, că ONU ar putea deveni mai puternică, dacă toţi cei implicaţi ar contribui.

Astfel, el a încurajat statele membre să ia o „poziţie curajoasă” pentru a schimba abordarea “business-as-usual” a ONU, în loc să fie “ataşaţi de metodele din trecut, care nu funcţionează”.

“Sunt încrezător că, dacă lucrăm împreună şi promovăm reforme cu adevărat curajoase, ONU va deveni mai puternică, mai eficientă, mai corectă şi o forţă mai mare pentru pace şi armonie în lume”, a spus el.

Victor Ponta e KAMIKAZE! S-a detonat la TVR 1: 'Dacă voiam, îl dădeam în gât pe Dragnea. Şi el ştie despre mine, şi eu despre el!'

Trump s-a plâns şi că SUA nu “văd rezultate în concordanţă cu investiţiile lor”. “Trebuie să ne asigurăm că nimeni, nici un stat membru, nu poartă o parte disproporţionată din povară – nici militar, nici financiar”, a insistat el.

Liderul american urmează să rostească marţi un discurs la Adunarea Generală a ONU, în marja căruia ar urma să pledeze pentru o linie mai dură privind Iranul şi Coreea de Nord.

În august, Statele Unite au abordat 15 ţări, printre care Germania şi Marea Britanie – însă nu Franţa şi Italia – cu un prim proiect de text insistând asupra responsabilităţii secretarului general în reforme.

Obiectivul declarat al declaraţiei este să facă “mai eficientă şi performantă” o organizaţie criticată adesea pentru birocraţia greoaie şi costisitoare.

Miliardarul americane care, înainte de alegeri, a descris ONU drept un « club” unde oamenii “petrece momente plăcute”, vrea o reducere importantă a costurilor. De altfel, Washingtonul este principalul contribuitor financiar al organizaţiei, asigurând 28,5% din cei 7,3 miliarde de dolari alocaţi ca buget pentru operaţiunile de pace şi 22% din cele 5,4 miliarde pentru credite de funcţionare.

Această abordare, concentrată pe buget, nelinişteşte numeroşi membri ai ONU. În plus, iniţiativa americană se suprapune peste reformele structurale lansate de Antonio Guterres. Dispus să facă economii, acesta din urmă a avertizat, totuşi, în legătură cu riscul “subminării eficienţei” misiunilor pentru pace.

Potrivit unor diplomaţi, o reducere cu jumătate, de exemplu, a bugetului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi – care depinde în proporţie de 40% de contribuţia americană, l-ar face inoperant.

Declaraţia prezentată luni nu include cifre, ci se limitează să listeze marile principii, ceea ce îi nelinişteşte pe unii critici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.