Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biroul secretarului de stat din Georgia a deschis o anchetă în privinţa lui Donald Trump

digi24.ro
Donald Trump

Biroul secretarului de stat din Georgia (stat în sudul SUA) a deschis o anchetă în ce priveşte eforturile fostului preşedinte Donald Trump de a răsturna rezultatul defavorabil al alegerilor din 2020 din acest stat, a declarat un oficial al biroului pentru Reuters, potrivit AGERPRES.

Biroul condus de Brad Raffensperger s-a confruntat cu apeluri de a începe o anchetă după ce Trump a fost înregistrat într-o discuţie telefonică la 2 ianuarie făcând presiuni asupra secretarului de stat de a răsturna rezultatul scrutinului în Georgia pe baza unor fraude electorale nedovedite.

'Biroul secretarului de stat investighează plângerile pe care le primeşte', a declarat Walter Jones, purtător de cuvânt al instituţiei, potrivit căruia ancheta este 'de strângere de date şi administrativă'.

'Orice demersuri juridice ulterioare vor fi lăsate în seama procurorului general', a adăugat el.

Experţi juridici au spus că este posibil ca apelurile telefonice ale lui Trump să îl facă vinovat de încălcarea a cel puţin trei legi electorale, respectiv de conspiraţie în vederea comiterii de fraudă electorală, solicitare de comitere de fraudă electorală şi amestec intenţionat în exercitarea îndatoririlor electorale. Legea pedepseşte aceste încălcări cu amendă sau închisoare.

Ion Cristoiu s-a simțit rău după rapel: 'Eu m-am simțit, și am înțeles că nu sunt singurul, cumplit de obosit'

În discuţia telefonică purtată la 2 ianuarie, Trump i-a cerut lui Raffensperger, tot un republican, să 'găsească' suficiente voturi pentru a răsturna înfrângerea pe care o suferise în Georgia. Transcrierea convorbirii îl citează pe Trump spunându-i lui Raffensperger: 'Tot ce vreau să fac este asta: vreau să găsesc 11.780 de voturi', numărul de care avea nevoie pentru a câştiga în Georgia.

Trump l-a sunat în decembrie şi pe investigatorul şef al alegerilor din Georgia, a mai indicat biroul lui Raffensperger.

Pe de altă parte, doi democraţi membri în Congres - Kathleen Rice, din New York, şi Ted Lieu, reprezentând California - au cerut, într-o scrisoare din 4 ianuarie, Biroului Federal de Investigaţii să deschidă o anchetă penală în legătură cu apelul lui Trump către Raffensperger.

La 6 ianuarie, ziua asaltului asupra Capitoliului, Trump s-a lăudat cu această discuţie telefonică în faţa susţinătorilor săi: 'Oamenilor le place această conversaţie pentru că spune ce se petrece. Oamenii aceştia sunt corupţi', a spus el.

Presiunile pentru desfăşurarea de anchete sunt una din ilustrările pericolelor judiciare cu care se confruntă Trump de când şi-a pierdut protecţia constituţională care îi apără pe preşedinţii în funcţie de inculpare.

Trump se confruntă acum cu mai multe bătălii în justiţie, printre care o anchetă penală a procurorului districtual din Manhattan, Cyrus Vance, în ce priveşte afacerile miliardarului, şi câteva procese civile. Fostul preşedinte a descris anchetele ce vizează afacerile familiei sale ca fiind motivate politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.