Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Angliei i-ar putea oferi lui Dumnezeu pronume neutre de gen - Arhiepiscopul de Canterbury: Dumnezeu nu este bărbat, femeie sau definibil

biserica anglicana

Biserica Angliei ia în considerare eliminarea secolelor de învăţătură religioasă pentru a-i oferi lui Dumnezeu pronume neutre din punct de vedere al genului, scrie The New York Post, potrivit news.ro

Biserica, care este condusă de regele Charles III, a confirmat că în Comisia sa liturgică a fost lansat un proiect special pentru a examina actualizarea viitoarelor învăţături.

Unii preoţi au făcut deja astfel de schimbări, de la referirea „el” la „Dumnezeu” sau chiar „ei”, precum şi rescrierea rugăciunii „Tatăl nostru” cu „Tatăl nostru şi Mamă”.

„Dumnezeu nu este bărbat. Cu siguranţă nu bărbatul alb cu barbă, aşezat pe un nor la care se pare că îl reducem şi la care îl limităm pe Dumnezeu atât de des”, a mai spus reverendul Chantal Noppen pentru The Times.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful bisericii, a spus anterior că „Dumnezeu nu este bărbat sau femeie” sau „definibil”. „Tot limbajul uman despre Dumnezeu este inadecvat şi într-o oarecare măsură metaforic”, a spus el în 2018.

Cu toate acestea, reverendul Ian Paul, membru al Consiliului Arhiepiscopal al Bisericii Angliei, s-a numărat printre cei care au condamnat acest lucru ca fiind un pas prea departe.

„Dacă Comisia liturgică încearcă să schimbe acest lucru, atunci într-un mod important ei vor îndepărta doctrina bisericii de a fi întemeiată pe Scripturi”, a spus el pentru presă.

El a subliniat că „imaginile masculine şi feminine nu sunt interschimbabile”, susţinând totodată că cei care critică acest lucru au citit greşit învăţăturile.

„Folosirea pronumelor masculine pentru Dumnezeu nu ar trebui să fie înţeleasă ca implicând faptul că Dumnezeu este bărbat - ceea ce este o erezie. Dumnezeu nu este sexat, spre deosebire de umanitate”, a subliniat el.

„Faptul că Dumnezeu este numit „Tată” nu poate fi înlocuit cu „Mamă” fără a schimba sensul şi nici nu poate fi neutralizat din punct de vedere al genului la „Părinte” fără a pierde sensul. Taţii şi mamele nu sunt interschimbabili, ci se leagă de urmaşii lor în moduri diferite”, a subliniat el.

Prof. Helen King, vicepreşedintele grupului de gen şi sexualitate al sinodului, a recunoscut că astfel de „întrebări despre limbajul de gen şi despre Dumnezeu există de zeci de ani, dacă nu de secole”.

Chiar şi aşa, ele „au încă puterea de a stârni reacţii puternice”, a spus ea.

„În mod clar, Dumnezeu nu are un gen, aşa că de ce să ne limităm limbajul pentru Dumnezeu în moduri de gen?” a întrebat ea.

Grupul Women and the Church a spus că „o interpretare greşită teologică a lui Dumnezeu ca fiind exclusiv masculin este un motor al discriminării şi sexismului continuu împotriva femeilor”.

Pr. Miranda Threlfall-Holmes a mai spus pentru The Times că punctul de vedere conform căruia „Dumnezeu este un bărbat” a fost folosit pentru a se opune episcopilor femei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.