Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica din Slovacia îndeamnă credincioșii să se pregătească spiritual pentru vizita papei Francisc

sfanta maria

Episcopii din Slovacia au publicat recent o scrisoare pastorală în care îndeamnă credincioșii să se pregătească spiritual pentru călătoria apostolică a papei Francisc din 12-15 septembrie a.c., după Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta. ”Să-l primim cu bucurie și disponibilitate spirituală pe papa Francisc”, îndeamnă episcopii, ”nu doar pentru că este un papă iubit și popular, dar pentru că el este Petru din zilele noastre”, potrivit vaticannews.va.

În vederea călătoriei apostolice pe care papa Francisc o va efectua la jumătatea lunii septembrie în Slovacia, episcopii din această țară au publicat în 18 iulie a.c. o scrisoare pastorală de pregătire spirituală, dar și reflecție generală asupra țării și a societății. ”Să-l primim cu bucurie”, îndeamnă episcopii cu aproape două luni înainte de sosirea papei, ”și, în așteptarea atentă a cuvintelor sale, cu acea disponibilitatea spirituală care se cuvine Sfântului Părinte. Nu doar pentru că este vorba de un papă iubit și popular, dar și pentru că el este Petru din zilele noastre”.

De la ultima vizită a unui papă în Slovacia, efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în urmă cu 18 ani, episcopii notează o schimbare de generații, în timp ce dezvoltarea societății progresează din ce în ce mai repede. De aceea, afirmă păstorii de suflete, e necesar a ne întreba: ”Cum este cu adevărat, astăzi, Slovacia? Cum ne dorim să fie ea mâine?”. ”Suntem o țară mândră, pe bună dreptate, de vechile ei rădăcini creștine”, se citește în scrisoarea pastorală. ”O țară care unește spiritual Apusul și Răsăritul în comuniunea catolică latină și bizantină. Primii vestitori ai credinței, codificatorii limbii, personalitățile deșteptării, misionarii, martirii, disidenții – cu toții aparțin în egală măsură Bisericii din Slovacia și întregului popor. Fără Biserica catolică, nu aceasta ar fi fost istoria noastră”.

În același timp, mai afirmă episcopii slovaci, ”suntem o țară în care au un loc și un rol spiritual Biserica ortodoxă și Comunitățile ecleziale născute din Reforma protestantă. Suntem o țară cu o tradiție spirituală din care face parte și o veche Comunitate ebraică. Suntem o țară în care crește o parte seculară, non-confesională, a societății și care dorește o împărtășire a intereselor publice pentru binele tuturor cetățenilor. Sfântul Părinte se va adresa tuturor celor care fac parte din această comunitate”.

În continuarea scrisorii pastorale, episcopii din Slovacia îndeamnă credincioșii să aprofundeze magisteriul papei Francisc, amintesc îndatorirea de a lua Biblia în mână și de a-l întâlni pe Isus în Evanghelie. De asemenea, episcopii evidențiază scrisoarea apostolică ”Patris corde” despre Sfântul Iosif și acordă un spațiu special Fecioarei Maria, patroana Slovaciei și ”Maica celor șapte dureri”, cinstită pe 15 septembrie – sărbătoare națională – cu tradiționalul pelerinaj, care anul acesta se va desfășura în prezența papei Francisc.

Pe site-ul Conferinței episcopale din Slovacia au fost publicate, de asemenea, câteva intenții de rugăciune comunitară, grupate în trei aspecte esențiale: ”Pentru papa, ca semn de comuniune cu Sfântul Părinte”; ”Pentru Biserica din Slovacia, ca semn de responsabilitate față de țară”; în fine, ”Pentru întreaga omenire, ca semn de solidaritate evanghelică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.