Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie în premieră în Biserică: ce e interzis să faci în lăcașul de cult / Recomandări pentru cei care participă la slujbe (DOCUMENT)

Radu Pop
basilica.ro
Slujba Privegherii  Biserica Ortodoxă a Ciprului

Decizie în premieră în Biserică: ce e interzis să faci în lăcașul de cult / Recomandări pentru cei care participă la slujbe (DOCUMENT)

Preotul Ștefan Zară și Arhidiaconul Adrian-Daniel Simionescu, secretar eparhial coordonator, au trimis o scrisoare deschisă prin care le cer celor din bisericile bucuștene să fie mai atenți la conduita din lăcașurile de cult.

Către

SECFORUL SOCIAI-FILANTROPIC  MISIONAR

SECFORUL CIMITIRE, MONUMENTE SI SERVICII FUNERARE

TOATE PROTOPOPIATELE DIN CADRUL ARUIEPISCOPWI BUCUREŞTILOR

Având în vedere că în ultima lună canalele de socializare au făcut publice foarte multe filmări ale unor activităţi culturale (concerte și serbări, însoţite de instrumente și chiar dansuri etc.), organizate în interiorul bisericilor, străine de spiritualitatea ortodoxă şi de specificul lăcaşului de cult creştin, vă rugăm să transmiteți tuturor slujitorilor din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor obligativitatea respectării condiţiilor din această adresă,

Astfel:

1. Reamintim slujitorilor bisericeşti și credincioșilor că lăcașurile de cult sunt spaţii sacre, liturgice, incompatibile cu orice manifestări care ar umbri sau diminua această dimensiune liturgică (Hotărârea Sfântului Sinod nr. 346 / 16 februarie 2018);

2. Slujtorii Bisericii care doresc să organizeze anumite activităţi culturale, incompatibile cu destinaţia lăcaşului de cult: cântece populare, instrumentale, folk, pop etc. sau obiceiuri populare de iamă, au datoria de a le desfăşura însă săli de spectacole, cămine culturale, şcoli, săli de sport sau alte locaţü cuspecific culural-educativ (Hotărârea Sfântului Sinod nr. 346 / 16 februarie 2018);

3. Reamintim slujítorilor Bisericii că filmările în locașurile de cult se realizează numai cu aprobarea Centrului eparhial şi trebuie să se limiteze doar la cele care pun în valoare patrimoniul artistic, teologic sau istoric al lăcaşului de cult (Hotărârea Sfântului Sinod nr. 346 / 16 februarie 2018);

4. Transmiterea slujbelor religioase pe internet, de către parobii sau mănăstiri, să fie făcută doar cu acordul Centrului eparhial și numai în măsura în care sunt respectate toate prescripţiile liturgice și tipiconale (Hotărârea Sfântului Sinod nr. 346 / i6 februarie 2018). Credincioii care nu pot ajunge la biserică pot urmări sau asculta slujbele bisericeşti zilnic la Radio Trinitas şi Televiziunea Trinitas ale Patriarhiei Române;

5. De asemenea, în legătură cu fenomenul tot mai îngrijorător, care ia amploare în lăcaşurile de cult, și anume folosirea excesivă a unor dîspozîtive electronice (isocratimă, tabletă, telefon etc.) pentru ţinerea isonului în cântarea de la strană, îndemnăm clericii şi psaiţii din Arhiepiscopia Bucureştilor la mai rnult discernământ şi să nu transforme slujbele bisericeşti în spectacole.

Slujba este rugăciune, iar cântarea bisericească trebuie să transmită starea de rugăciune, nu entuziasmul unui spectacol.

Muzica bisericească are calitatea fundamentaiă de a contribui la transmiterea semniflcatiei textului.

Cuvântul liturgic este cel mai important, iar muzica îl susţine tainic pe acesta, nu prin sunete stridente, adăugate prin diferite dispozitive electronice, ci prin naturalețea și sobrietatea muzicii.

Încurajăm parohiile pentru a-i creşte viitorü psalţi cu multă grijă și responsabilitate, nu doar un cântăreț izolat, care să cânte singur, ajutat de anumite dispozitive care să electronice.

De aceea, îndemnăm clericii Arhiepiscopiei noastre ca la activitătile culturale desfasurate în spatiul liturgic să oprească pe deplin folosirea oricărui instrument (pian, orgă, vioară,chitară, nai, fiaut, tobe etc.), precum și dispozitivele electronice pentru ţinerea isonului la slujbele bisericești”, transmit preotul Ștefan Zară, consilier eparhial, cât și Arhidiaconul Adrian-Daniel Simionescu, secretar eparhial coordonator.

content-image

content-image

Foto articol: caracter ilustrativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.