Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Reformată face plângere la CEDO împotriva României

cedo

Eparhia Reformată din Ardeal va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Colegiul 'Szekely Miko' din Sfântu Gheorghe, a cărui naţionalizare este considerată nelegală. În acest caz, fostul deputat Marko Attila, în prezent în Ungaria, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că soluţia dată de instanţele din România este incompatibilă cu principiile şi valorile statului de drept.

'Eparhia Reformată din Ardeal sesizează CEDO de la Strasbourg în legătură cu renaţionalizarea Colegiului 'Szekely Miko' din Sfântu Gheorghe şi sperăm ca CEDO să se pronunţe într-un timp rezonabil în favoarea noastră. Considerăm soluţia Curţii de Apel Ploieşti - din noiembrie 2014, care a menţinut decizia de renaţionalizare a Colegiului dispusă de Judecătoria Buzău - profund nelegală şi incompatibilă cu principiile şi valorile statului de drept. Suntem indignaţi că statul român, prin legile existente, a frânat restituirea bunurilor bisericeşti. Sesizarea, elaborată de o echipă de jurişti din România şi Franţa, a fost trimisă joi, la CEDO', a spus episcopul reformat, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că prin renaţionalizarea imobilului în care funcţionează colegiul se creează un precedent periculos.

'Noi utilizăm acest drept de sesizare pentru restabilirea legalităţii încălcate. Prin deciziile instanţelor interne în cazul Colegiului Miko se creează un precedent periculos privind procesul de restituire a proprietăţilor. Sunt cazuri unde au început procese în urma cărora se pot renaţionaliza alte bunuri, ceea ce va fi periculos pentru libertatea religioasă a bisericilor', a spus Kato Bela.

La rândul său, avocatul Eparhiei Reformate a Ardealului, Veress Emod, a susţinut că deciziile celor două instanţe care au judecat cazul Colegiului Szekely Miko vin în contradicţie cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ratificată de România. Avocatul este de părere că Eparhia Reformată nu a avut parte de un proces echitabil, iar în aceste condiţii hotărârile pot fi atacate cu succes la CEDO.

'Două drepturi din această Convenţie au fost lezate - nu am avut un proces echitabil şi a fost lezat şi dreptul nostru la proprietate. Competenţa CEDO se referă la faptul că poate stabili dacă statul a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar dacă CEDO constată încălcarea dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la proprietate, atunci se deschide pentru noi calea revizuirii împotriva hotărârilor pronunţate de instanţele interne româneşti', a declarat Veress.

În prezent, clădirea Colegiului 'Szekely Miko' se află în proprietatea municipalităţii din Sfântu Gheorghe. În luna ianuarie, Consiliul Local (CL) al oraşului a aprobat preluarea imobilului, conform unei sentinţe definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.

Clădirea Colegiului 'Szekely Miko' a făcut obiectul unui proces care a durat aproape doi ani, privind retrocedarea ilegală a acesteia către Eparhia Reformată. Curtea de Apel Ploieşti a dispus, la finele anului 2014, radierea dreptului de proprietate al Eparhiei Reformate, reţinând că la data predării imobilului către acest cult era "proprietatea publică extratabulară a municipiului Sfântu Gheorghe".

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, trei membri ai comisiei de restituire a bunurilor imobile ce au aparţinut minorităţilor naţionale au întocmit o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că imobilul în cauză a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.