Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica românească din Africa de Sud a fost sfințită. Ctitorul, distins cu Crucea Patriarhală

Patriarhia Romana

Ioan Cuemjiev, ctitorul primei biserici românești de pe continentul african a primit sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la slujba de sfințire a lăcașului de cult, „Crucea Patriarhală” pentru mireni, potrivit basilica.ro.

Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române i-a fost înmânată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, delegatul Patriarhului Daniel la eveniment.

Mitropolitul Iosif a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Damaschin de Johannesburg şi Pretoria.

Biserica parohiei românești din Africa de Sud se află în cartierul Midrand din Johannesburg. Construcția ei a început în 2014 având binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi și a Patriarhului Daniel al României.

Cu ocazia sfințirii, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj prin care a mulțumit Patriarhului Teodor și Mitropolitului Damaschin de Johannesburg şi Pretoria pentru grija permanentă arătată comunităţii româneşti din această ţară.

Patriarhul Daniel a felicitat comunitatea și pe preotul paroh Vasile-Răzvan Tatu care a fost distins cu „Ordinul Sfântul Apostol Andrei” pentru clerici.

De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost oferit domnului Marcel Bian, epitropul parohiei ortodoxe româneşti din Johannesburg.

Citește și: Patriarhul României: Dumnezeu își respectă libertatea de a evalua rodul 'talanților' investiți în noi

Biserica nou sfințită are hramurile: „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, ocrotitorul spiritual al ctitorului român Ioan Cuemjiev.

La eveniment a fost prezent Marius-Constantin Borănescu, Ambasadorul României în Africa de Sud.

Excelența Sa a oferit la finalul slujbei o recepție oficială cu prilejul Zilei Naționale a României.

Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când comunitatea credincioşilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei” (SARCOA – Saint Andrew Romanian Christian Orthodox Association).

Parohia a fost înregistrată oficial în Registrul Oficial al Companiilor din Johannesburg pe 7 februarie 2002.

În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spaţii private, iar între anii 2002-2008, românii s-au rugat alături de credincioşi greci, africani şi englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. În perioada februarie 2008 – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuinţa preotului din Edenvale.

În 2008, Pr. Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, iar comunitatea parohială din Johannesburg a fost preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.

De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Orange Grove.

Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.