Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul României: Dumnezeu își respectă libertatea de a evalua rodul 'talanților' investiți în noi

https://www.crestinortodox.ro/religie/preafericitul-parinte-patriarh-daniel-implineste-60-125593.html
Preafericitul Daniel

Vorbind despre Pilda Talanților, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnalat că „Stăpânul” din parabolă, adică Dumnezeu, oferă darurile sale și pleacă departe lăsându-i omului libertatea de a le administra liber, potrivit basilica.ro.

„Hristos Domnul S-a înălțat la ceruri, nu stă lângă noi prezent fizic, vizibil, ca să ne intimideze, să exercite vreo presiune asupra noastră. Respectă libertatea noastră, este plecat departe ca și când ar fi absent, ca noi să lucrăm în toată libertatea cu toată responsabilitatea, să lucrăm cu hărnicie sau să lenevim în trândăvie”.

Dar va veni o vreme a evaluării, a judecății, a atras atenția Patriarhul, „fie la sfârșitul vieții fiecărui om, fie la sfârșitul lumii, istoriei, când se vor judeca nu numai faptele noastre, ci și efectul lor pozitiv sau negativ, rodirea faptelor bune sau răul pe care faptele noastre rele l-au multiplicat de-a lungul secolelor.

„Dumnezeu respectă libertatea noastră mai întâi, apoi își respectă propria Sa libertate de a întreba: «Ce ai făcut cu darurile pe care ți le-am dat?». Adică, am zice astăzi, libertatea evaluării investiției făcute în noi”.

„Dumnezeu, Dăruitorul vieții, Creatorul universului, Creatorul omului și Dătătorul tuturor darurilor spirituale și materiale pentru oameni are libertatea Lui de evaluare”.

În predica rostită duminică, 1 Decembrie 2019, Preafericirea Sa a spus că darurile primite implică responsabilitate, sunt proporționale cu puterea fiecăruia de a le investi în semeni și că invidia nu își are rostul pentru că cel care a primit mult este responsabil să ofere mult.

Preafericirea Sa a slujit la Catedrala Patriarhală împreună cu Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.

Talantul

Talantul în epoca Mântuitorului Iisus Hristos era o cantitate mare de argint sau de aur. Talantul de argint avea în jur de 43-45 kg, iar un talant de aur avea peste 49 kg.

Citește și: Dirijorul Mariss Jansons a murit

Talanții din Pilda prezentată au înțelesul de daruri spirituale sau materiale primite de la Dumnezeu, iar în popor sunt adesea echivalați cu „talentul”.

„Indiferent dacă talanții sunt de ordin spiritual sau material, importantă este înmulțirea lor”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Părintele Patriarh a spus că modul de înmulțire a talanților pe care îl prezintă Evanghelia este unul financiar, bancar, dar Mântuitorul nu se referă la acest domeniu, ci la cel spiritual, pentru că schimbătorii de bani, zarafii din trecut, sunt în acest caz oamenii cu care împărțim hărnicia, priceperea și dărnicia.

„Schimbătorii de bani care ajută să înmulțim darurile nu sunt bancherii, ci sunt oamenii pe care noi îi ajutăm cu darurile noastre, cu talentul sau cu priceperea noastră”.

„Cu cât ajutăm pe mai mulți oameni care au nevoie de ajutorul nostru, atât spiritual cât și material, cu atât noi înmulțim mai mult talanții”.

Dublarea talanților din parabolă se referă la propria persoană și la semen, a spus Patriarhul, citând explicația Sfântului Ioan Gură de Aur:

„Ai văzut că cel care a primit doi a făcut patru talanţi, cel care a primit cinci a înmulţit şi a obţinut zece, adică îndoit. Iar acest îndoit înseamnă eu şi semenul meu: eu înmulţesc talanţii numai când ofer darul priceperii mele pentru semenii mei, pentru oamenii din jurul meu”.

Ziua Națională

După ce a evidențiat învățăturile din Pilda Talanților, Patriarhul a vorbit despre Ziua Națională a României, zi care amintește de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, încoronarea tuturor unirilor, și a trecut în revistă contribuția Bisericii la acest ideal național.

„Sunt multe sărbători naționale, dar asta este Ziua noastră Națională”, a evidențiat Preafericirea Sa amintind că ea urmează după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, părintele spiritual al românilor și Ocrotitorul României.

„Ieri am serbat unitatea noastră de credință și astăzi serbăm unitatea de neam”.

„Acum, la aniversarea a 101 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 dorim să exprimăm omagiul și recunoștința noastră tuturor făuritorilor mărețului act al istoriei noastre pentru care au luptat moșii și strămoșii noștri, știind că unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat român unitar a fost încoronarea multor eforturi jertfelnice, spirituale și materiale de afirmare a conștiinței naționale și a dorinței de unitate națională”.

„Pentru toate binefacerile Marii Uniri aducem astăzi mulțumire Preasfintei Treimi și pomenim cu recunoștință pe toți eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat o slujbă de Te Deum. Slujba s-a încheiat cu imne patriotice interpretate de Grupul psaltic Tronos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.