Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bistriţa-Năsăud: A treia săptămână de grevă în învăţământ a debutat cu un nou protest

Inquam Photos / Octav Ganea
greva educatie cancelarie

Peste o sută de sindicalişti din învăţământul bistriţean au organizat, marţi, un nou protest în faţa sediului Instituţiei Prefectului, marcând debutul celei de-a treia săptămâni de grevă generală, potrivit Agerpres.

Acţiunea a fost iniţiată de sindicatul afiliat Federaţiei "Spiru Haret", dar printre protestatari s-au aflat şi membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Cei care au luat cuvântul la protest au atras atenţia asupra personalului nedidactic şi auxiliar insuficient, claselor cu număr mare de elevi, numărului mare de documente ce trebuie întocmite de către personal la cererea Inspectoratului Şcolar sau a ARACIP, dar şi asupra nivelului scăzut al salariilor de încadrare.

Liderul judeţean al sindicatului afiliat Federaţiei "Spiru Haret", Cristina Rusu, a declarat că peste 72% dintre membrii de sindicat şi-au manifestat intenţia de a continua greva.

"Greva continuă. În urma referendumului intern pe care l-am făcut începând cu ziua de ieri, un procent de 72,4% dintre membrii de sindicat sunt în grevă, şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în această perioadă în grevă. Colegii nu sunt mulţumiţi de Ordonanţa 53/2023, nu vor eşalonarea majorărilor salariale în trei ani. (...) Sunt nemulţumiţi şi de atitudinea unor guvernanţi, ca urmare aceasta este starea de fapt în ce priveşte cadrele didactice, de nemulţumire generală şi de rămânere în grevă. În ce priveşte părinţii şi copiii, părerile sunt împărţite: unii părinţi, având copiii în clasele terminale, nu sunt de acord cu greva noastră sau sunt de acord, dar ar dori - şi îi înţeleg - să găsim o soluţie de compromis, astfel încât copiii să îşi poată da examenele. Prin consultări şi prin negocieri, eu cred că se poate găsi o soluţie de compromis. Noi suntem deschişi spre negocieri, Guvernul, mai puţin", a afirmat Cristina Rusu.

Sindicaliştii au propus organizarea de acţiuni zilnice de protest în faţa Prefecturii şi au afişat pancarte cu mesaje precum "Respectaţi munca celor devotaţi", "Lecţie de educaţie: nu renunţăm", "Vai de tine, naţie fără educaţie", "Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi", "Continuăm, rezistăm, educăm".

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, a coborât în mijlocul protestatarilor pentru a prelua doleanţele, dar a fost refuzat când a propus formarea unei delegaţii care să continue discuţiile în sala de şedinţe a instituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.