Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Black Friday la arabi: Zeci de execuţii într-o singură zi

decapitare

Arabia Saudită plănuieşte să execute peste 50 de persoane acuzate de terorism, într-o singură zi. Mişcarea a fost imediat criticată de Amnesty International, care spune că saudiţii folosesc terorismul ca un pretext pentru reglări de conturi politice, scrie rt.com.

Citeşte şi: EXCLUSIV Procurorii DNA devoalează adevărata relație dintre Ioan Oltean și Crinuța Dumitrean

Informaţia despre execuţii a fost publicată recent în mass-media saudită, care anunţă că aproximativ 55 de terorişti Al-Qaeda şi criminali din oraşul Awamiya vor fi executaţi în zilele următoare. Nu s-a specificat când vor avea loc execuţiile şi cum anume vor fi executaţi cei condamnaţi. Oraşul Awamiya, în provincia de est, are o populaţie predominant şiită. Autorităţile au suprimat în 2011 proteste importante în oraş. Potrivit unor surse, execuţiile ar putea avea loc vineri, după rugăciune.

Citește și: Ion Ţiriac desfiinţează Guvernul Cioloş: Doar ţările cu dictatori au aşa ceva

Potrivit Reuters, care citează ziarul saudit Okaz, cele 55 de persoane care vor fi executate sunt acuzate de răzvrătire, atacuri asupra forţelor de ordine, tentativă de răsturnare a regimului şi de a comite atacuri folosind explozibili şi rachete sol-aer. Potrivit publicaţiei saudite, cei condamnaţi ar fi ucis peste 100 de civili şi 71 de angajaţi ai forţelor de ordine. Unul dintre condamnaţi este acuzaţi că ar fi încercat să cumpere materiale radioactive din Yemen, în valoare de 1,5 milioane de dolari, cu scopul de a le folosi în Arabia Saudită.

Citeşte şi: Atac suburban al unui artist la adresa preşedintelui Iohannis

"Creşterea macabră a numărului de execuţii în Arabia Saudită în 2015, combinată cu natura secretă şi arbitrară a deciziilor judecătoreşti în regat ne obligă să luăm aceste semnale de alarmă foarte serios", a declarat James Lynch, director adjunct  al Programului din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Amnesty International.

Anul acesta, aproximativ 150 de persoane au fost deja executate în Arabia Saudită, cu 26% mai mult ca în 2014, fără să punem la socoteală şi execuţiile anunţate pentru vineri. Anul cu cele mai multe execuţii în regat a fost 1995, cu 192 de morţi.

Citește și: Cioloș e acuzat că a ”comis-o” iar: Care e legătura dintre Dan Voiculescu și DNA cu noua decizie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.