Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blackout în România? Trei specialiști explică adevăratul risc: 'Se pare că factorul vreme este aliatul Europei!'

Radu Pop
youtube
blackout pana de curent power outages

Trei experți au explicat pentru jurnaliștii de la Adevărul dacă într-adevăr riscăm ca în această iarnă să rămânem în frig și beznă din cauza unui "blackout".

În opinia expertului Ionuț Purica, situația este sub control. Totuși, el recomandă păstrarea centralelor pe cărbune, dintre care cele mai multe au fost închise, iar altele urmează să aibă curând aceeași soartă. „Rezervoarele de gaz pentru iarnă sunt pline, sistemul energetic este la nivelul de securitate energetică la care era și în 2019. Dacă o să înțelegem să nu ne oprim centralele pe cărbune ar fi și mai bine. Se pare că tendința s-a inversat și în Germania unde recent era o știre care spunea că au dezafectat un parc eolian ca sa poată extinde o mină de lignit de suprafață ca să pună mai bine în funcțiune o centrală pe cărbune pe care o aveau acolo”, a explicat expertul pentru sursa citată.

Andrei Ilaș nu vede posibil un blackout. „E imposibil să avem un blackout chiar dacă am avea o iarnă geroasă. Frigul și consumul mare nu reprezintă o problemă atata timp cât există stimulentele în sistem de producție. Avem energie și cunoștințe suficiente ca să gestionăm evenimente dificile în sistem. Pe de altă parte, da, le recomand oamenilor să nu facă risipă, oricum electricitatea e scumpă și arde la buzunare”, a punctat Ilaș.

În opinia lui Flavius Rovinaru, dacă vom avea o iarnă geroasă pe întreg continentul, situația ar putea deveni delicată pe fondul consumului ridicat de energie pentru o durată mai lungă.  „Nu vreau să speculez sau să emit opinii nefundamentate, dar cred că problemele pot să apară în condițiile în care ne vom confrunta în aceaată iarnă cu temperaturi scăzute, -15 grade, să spunem, pentru o perioadă îndelungată, peste două săptămâni consecutiv. Teoretic, există posibilitatea ca România să nu producă sau să importe atâta energie de cât are nevoie dacă vom avea temperaturi joase pentru o perioadă mai lungă de timp, dar deocamdată se pare că factorul vreme este aliatul Europei”, a încheiat Rovinaru.

CV-urile experților consultați de Adevărul

  • Ionuț Purica: membru al Grupului Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, membru al grupului de studiu al scenariilor de energie pentru anii 2050-2060 din cadrul Consiliului Mondial al Energiei și membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, precum și fost angajat al Băncii Mondiale.
  • Andrei Ilaș: analist în energie care a avut şi are clienţi precum Banca Mondială, Sandbag şi Deloitte, prin firma sa de consultanţă, şi a fost membru al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă, de la Bonn (Germania).
  • Flavius Rovinaru: profesor de macroeconomie și economie circulară la UBB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.