Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blinken se întâlnește cu Erdogan în Turcia

blinken erdogan

Blinken se întâlnește cu Erdogan în Turcia. Președintele turc, susținător înfocat al teroriștilor Hamas, a acuzat SUA că susțin genocidul din Gaza.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discută sâmbătă la Ankara despre războiul din Gaza cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Erdogan este un susținător înfocat al organizației teroriste Hamas. Erdogan l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler și a acuzat Statele Unite că sponsorizează genocidul palestinienilor. El a respins, de asemenea, presiunea SUA de a întrerupe finanțarea prin Turcia a Hamas și i-a numit pe teroriști „eliberatori” care luptă pentru pământul lor, potrivit mediafax.

Sunt slabe speranțe pentru un nou acord de încetare a focului. Lumea așteaptă ca Israelul să termine războiul, în maxim două luni. Acum, liderii lumii se concentrează pe ajutoarele umanitare și soluția post-conflict. Blinken va vizita Gaza, Israelul, Cisiordania și alte 5 state arabe. Cele mai importante puncte de discuție sunt încetarea focului, eliberarea ostaticilor și situația politică din Gaza după război.

Erdogan a condiționat acceptarea Suediei de vânzare către SUA a avioanelor F-16. Turcia a achiziționat 270 de avioane F-16 și are nevoie de 80 de chituri de modernizare, dar vrea să cumpere și alte 40 de aparate noi.

Această dimineață a început cu alarme aeriene în nordul Israelului, mai multe drone și rachete au fost lansate din Liban de gruparea Hezbollah.

Se presupune că Israel l-a eliminat pe numărul doi din Hamas și se crede că Hezbollahul va ataca Israelul. De ieri, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell,este în Liban într-o vizită de trei zile pentru a calma spiritele.

Hezbollahul a ezitat să intre în război de la început. A lansat rachete și drone, peste 1.000. Israelul a ripostat, a ucis 150 de teroriști ai acestei organizații, dar a fost nevoit să evacueze aproximativ 80.000 de persoane din nord. Netanyahu a transmis mai multe avertismente Libanului că va fi atac la scară largă. Hezbollah, chiar dacă este mai puternică decât Hamas, nu are nicio șansă în fața armatei Israelului, care acum este pregătită și motivată de luptă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.