Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anotny Blinken ajunge în Kazahstan pentru a construi relații în contextul conflictului din Ucraina

Al Jazeera
Antony Blinken

Secretarul de stat Antony Blinken a sosit marţi dimineaţa devreme în Kazahstan, într-o călătorie menită să stimuleze rolul SUA în Asia Centrală, unde invazia Rusiei, vecinul gigant al Ucrainei, a provocat temeri, relatează AFP, citat de news.ro.

Oficialii kazahi l-au întâmpinat pe înaltul diplomat american după miezul nopţii, la temperaturi sub zero grade, pe asfaltul bătut de vânt din capitala Astana, unde se va întâlni cu preşedintele Kassym-Jomart Tokayev în cursul zilei, înainte de a zbura spre Uzbekistan. La Astana, el se va întâlni, de asemenea, cu miniştrii de externe din toate cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală - care includ, de asemenea, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Turkmenistan.

Călătoria este cea mai importantă deplasare în Asia Centrală a unui oficial din administraţia preşedintelui american Joe Biden şi are loc la câteva zile după aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina, care a primit miliarde de dolari din partea Occidentului. Naţiunile din Asia Centrală au relaţii economice şi de securitate de lungă durată cu Rusia, dar, spre deosebire de fosta republică sovietică Belarus, ele nu s-au raliat Moscovei în privinţa războiului. toate cele cinci naţiuni din Asia Centrală s-au abţinut sau nu au votat săptămâna trecută o rezoluţie a Adunării Generale a ONU care cerea Moscovei să se retragă din Ucraina.

Kazahstanul, refugiu pentru ruşii care fug de serviciul militar

Justificările preşedintelui Vladimir Putin pentru război, care au inclus deplângerea tratamentului aplicat vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, au agitat nervii în naţiunile din Asia Centrală cu minorităţi ruseşti considerabile. Kazahstanul, care are cea mai lungă graniţă terestră a Rusiei, i-a primit pe ruşii care fug de serviciul militar şi a cerut o rezolvare diplomatică a războiului care să respecte dreptul internaţional. Tokayev a vorbit recent prin telefon cu preşedintele ucrainean Zelenski, deşi l-a vizitat şi pe Putin anul trecut pentru a reafirma legăturile. China, pe care Statele Unite o consideră cel mai important adversar pe termen lung, a încercat, de asemenea, să îşi extindă influenţa în regiunea adiacentă.

Preşedintele Xi Jinping a ales anul trecut Kazahstanul şi Uzbekistanul pentru prima sa călătorie în străinătate de la pandemia Covid-19. După Asia Centrală, Blinken se va îndrepta spre New Delhi pentru o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Grupului celor 20. Se aşteaptă ca el să îl evite pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care a vorbit doar la telefon de la război încoace, Statele Unite considerând că Moscova nu este sinceră în privinţa unei soluţii negociate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.