DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BNR a calculat averea românilor: Avuţia netă a unui român în raport cu cea a unui european

BNR1

Activele imobiliare au în continuare cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a românilor, cu toate că tendinţa a fost descendentă faţă de anii de boom economic, scrie Ziarul Financiar.

Fiecare român are în medie o avu­ţie netă de aproximativ 11.000 de euro, de peste zece ori mai mică decât un european din zona euro, în timp ce datoria pe persoană ajun­ge în România la circa 1.400 de euro, po­trivit datelor BNR din Raportul asupra sta­bilităţii financiare 2017.

Avuţia netă a populaţiei a continuat ten­din­ţa ascendentă începută în anul 2012, iar în pe­rioada septembrie 2015-septembrie 2016 a avan­­sat cu 9%, până la peste 1.000 mld. lei (cir­ca 220 mld. euro). Saltul avuţiei a fost deter­mi­nat în principal de creşterea acti­ve­lor nefinan­cia­re, cu peste 11%. În 2015, avu­ţia netă a popu­laţiei crescuse cu 7,1% faţă de anul anterior.

Mişcare de forţă a Rusiei: Rachete lansate din Mediterana spre Siria

Activele financiare nete, calculate ca diferenţă între activele financiare şi pasivele financiare (datorii), au urcat în ultimii ani de aproximativ trei ori, de la 126 miliarde lei în 2009. Activele nefinanciare au avut o con­tri­bu­ţie importantă la dinamica pozitivă a ave­rii ne­te, valoarea acestora crescând cu 11,3% în pe­rioa­da analizată, susţin specialiştii de la BNR.

Activele imobiliare au în continuare cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a românilor, cu toate că tendinţa a fost descen­dentă faţă de anii de boom economic, scăderea fiind determinată de ajustările de preţ înregistrate în anii de criză.

Surpriza de PROPORŢII pregătită de Guvern pentru români: Se întâmplă de la 1 iulie

Nivelul activelor imobiliare ale populaţiei era anul trecut de aproximativ 700 miliarde lei. În 2009, nivelul depăşea 700 miliarde lei, iar în 2007, activele imobiliare ale populaţiei urcaseră la un maxim de 948 miliarde lei.

Din activele financiare ale populaţiei aproximativ o treime au fost plasate plasate în ultimii ani în depozite la bănci. Restul activelor financiare este reprezentat de numerar, acţiuni, asigurări, fonduri de pensii, mutuale şi alte tipuri.

„Activele financiare şi-au continuat tendinţa ascendentă (6,6% în perioada de referinţă), remarcându-se o diversificare marginală a acestora. Astfel, populaţia a continuat să apeleze la depozite bancare (acestea crescând cu 9,1%, în perioada septembrie 2015-septembrie 2016), dar şi la active precum pensii şi acţiuni cotate, care au înregistrat un avans de 29,3%, respectiv de 20,1%. Spre deosebire de acestea, titlurile şi acţiunile necotate şi-au redus ponderea în structura activelor financiare deţinute de către populaţie cu câte aproximativ 10% fiecare“, susţine BNR în raport.

În opinia specialiştilor de la BNR, autorităţile pot contribui la îmbunătăţirea diversificării portofoliului de active financiare al populaţiei prin creşterea emisiunilor de titluri de stat adresate acestui sector.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.