Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR a făcut anunțul - Cât profit a obținut sistemul bancar înainte de asaltul declanșat asupra băncilor

Agerpres
BNR

Sistemul bancar din România a obținut un profit cumulat, necompensat cu pierderile, de 7,17 miliarde de lei, anul trecut, o creștere cu 35% față de anul anterior, arată date afișate de Banca Națională a României (BNR). Precizăm că acest profit a fost înregistrat înainte de aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care și introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

Valoarea activelor era de 451,14 miliarde de lei, la finele anului trecut, cu 5,5% mai mult de la finele anului precedent, iar indicatorul ROA (profitul net anualizat față de total active la valoare medie) a fost de 1,59%.

Acest active au crescut, în condițiile în care numărul de bănci a scăzut cu una, până la 34, ca urmare a fuziunilor de pe piață, respectiv finalizarea integrării Bancpost în Banca Transilvania.

PSD a făcut un pas în spate în 'războiul' cu Iohannis și va propune alți doi miniștri în Guvern

Astfel, ponderea activelor pentru sucursalele străine s-a redus 75%, de la 77%, în condițiile în care numărul a rămas de șapte. La începutul anului trecut, a intrat pe piața bancară BNP Paribas, urmând să-și înceapă activitatea în următoarea perioadă.

Indicatorul de solvabilitate, care trebuie să fie de minimum 8%, a rămas aproape la același nivel, de 19,63%, față de 19,97%, la finele anului precedent.

În plus, indicatorul ROE (profitul net anualizat față de capitalurile proprii la valoare medie) a urcat la 14,85%, față de 12,51%, dar a scăzut față de nivelul maxim al anului trecut, cel de la finele lunii septembrie 2018, de 16,35%.

Rata rentabilităţii activităţii de bază a urcat la 186,92%, la finele anului trecut, de la 181,62% la finele anului precedent, dar a scăzut de la 188,33% la finele lunii septembrie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.