Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR a făcut o nouă intervenție pentru A OPRI creșterea ROBOR: A zecea operațiune în care s-au injectat peste 5 miliarde de lei

Agerpres
BNR

Pentru a opri creșterea indicilor ROBOR și pentru a echilibra fluxul de lichiditate din piață, Banca Națională a României (BNR) a făcut, luni, a zecea operațiune repo din acest an, în valoare de 5,31 miliarde de lei, a treia cea mai redusă valoare din acest an.

Operațiunea repo reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Instituția face operațiuni, indiferent de tipul acestora, doar în cursul fiecărei zile de luni, dacă este zi lucrătoare.

Citește și: A demisionat din partid și va candida la prezidențiale! Despre cine e vorba

Prin tranzacția de luni, Banca centrală a rostogolit operațiunea de săptămâna trecută, în valoare de 12,34 miliarde de lei, una dintre cele mai ridicate valori din acest an. BNR a făcut cea mai mare operațiune repo din ultimii 17 ani, de când sunt afișate datele pe site-ul instituției, și a opta din acest an, la data de 29 octombrie: 16,65 miliarde de lei. Anterior, cea mai ridicată operațiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind făcută la 25 iunie 2012, la o dobândă de 5,25% și o scadență la 7 zile.

Precum celelalte nouă operațiuni repo, suma atrasă luni a fost cea oferită de BNR, iar valoarea celor zece operațiuni nu poate fi cumulată. În plus, dobânda pentru toate cele zece operațiuni repo a fost de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018, și maturitatea la 7 zile.

Citește și: Prețul acestor alimente și servicii a explodat! Anunț de ultimă oră

Cea mai redusă operațiune repo din acest an, de 914,2 milioane de lei, a fost făcută de Banca Centrală la data de 10 septembrie, iar a doua cea mai redusă a fost la data de 13 august 2018, de 4,16 miliarde de lei.

La 1 octombrie, BNR a făcut a șaptea operațiune repo din acest an, în valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea din săptămâna precedentă, de la 24 septembrie, când, după o pauză de două săptămâni, BNR a reluat operațiunile repo, furnizând pieței 6,51 miliarde de lei. Banca centrală a mai făcut următoarele operațiuni repo în acest an: la data de 3 septembrie, de aproape 9,47 miliarde de lei; la data de 6 august, de 10,52 miliarde de lei; la 27 august, de 12,17 miliarde de lei.

Citește și: Victor Ponta desființează cel mai important proiect al Guvernului PSD-ALDE! ‘Cel mai mare furt din 28 de ani de existență a României democratice’

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat, miercuri, 31 octombrie, de ce instituția nu a tipărit bani, când a făcut cea mai mare operațiune repo din ultimii 17 ani:

„S-au plătit taxe, impozite, așa cum se întâmplă mereu în jur de 25 ale lunii, o zi – două, de vreo 20 de miliarde de lei. Toată baza monetară este de vreo 50 de miliarde de lei. Deci, au plecat banii din bănci, n-au dispărut: oamenii, corporații, firme, persoane fizice și-au plătit impozitele. De ce așa sumă mare? Pentru că au fost și plățile trimestriale: 20 de miliarde. Bănci n-au cheltuit lichiditate, (...) dar au mai rămas vreo 4 miliarde, când în medie erau vreo 10 – 12 – 15 miliarde. N-aveau, să zicem, bani suficienți pentru o bună distribuție, și Banca Națională a dat 16. (...) Cum să poți să spui că faci emisiune de 20 de miliarde, când durează numai o săptămână. Ce facem ne jucăm: tipărim banii o săptămână, după aia îi retragem?!”.

Citește și: O lege importantă a fost adoptată! Ei vor primi sute de mii de euro

De asemenea, Guvernatorul BNR a spus că o bancă a luat aproape jumătate din cei 16,65 miliarde de lei. „Aceasta este o explicație: clienții acelei bănci și-a anulat datoriile la stat și și-a reumplut conturile cu lichiditate, până când statul va cere să plătească pensii, salarii și așa mai reparte și lichiditatea reapare în sistem”, a adăugat Isărescu.

Același mecanism descris de Guvernatorul BNR poate fi aplicat pentru restul operațiunilor repo din acest an, dar cifrele nu sunt identifice.

Citește și: A demisionat din partid și va candida la prezidențiale! Despre cine e vorba

În august, Banca centrală a României a reluat operațiunile repo, după opt luni de pauză, pentru a tempera creșterea indicilor ROBOR, astfel încât să prevină situația din septembrie-octombrie 2017. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei și care este stabilită zilnic, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.

În octombrie 2017, BNR a reluat operațiunile repo, după 26 de luni de pauză, din cauza creșterii accelerate a ROBOR, care, de exemplu, la 3 luni a urcat de la 0,91% în 31 august 2017 la 1,71% la 2 octombrie 2017, încheind anul la 2,05%.

Citește și: Prețul acestor alimente și servicii a explodat! Anunț de ultimă oră

În aceste condiții, BNR a făcut opt operațiuni repo în decurs de trei luni, la finele anului trecut. A început cu una de 9,35 miliarde de lei, la 3 octombrie 2017, și a încheiat cu una de 3,72 miliarde de lei, la 27 decembrie 2017. Toate au fost făcute la o maturitate la 7 zile și la o dobândă de 1,75%, cât era dobânda-cheie începând cu mai 2015.

În schimb, în prima parte a acestui an, BNR a atras lichiditate din piață, prin 14 licitații de depozite, realizate între 16 aprilie și 30 iulie, începând cu una de 18,66 miliarde de lei și încheind cu una de 25 de milioane de lei.

Citește și: Victor Ponta desființează cel mai important proiect al Guvernului PSD-ALDE! ‘Cel mai mare furt din 28 de ani de existență a României democratice’

Astfel, în acest an, pe lângă partea a doua a lunii septembrie și mijlocul lunii octombrie, nici în prima parte a lunii iulie, Banca centrală a României nu a realizat deloc operațiuni.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,19%, de la 3,20%, vineri, iar indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 3,43%, de la 3,45%. Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât, luni la 3,51%, de la 3,52% vineri, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 3,58%, de la 3,59%.

Citește și: O lege importantă a fost adoptată! Ei vor primi sute de mii de euro

În plus, luni, leul s-a apreciat ușor în fața euro, moneda europeană fiind stabilită la un nivel de 4,6586 lei, comparativ cu 4,6588 lei vineri. În schimb, luni, comparativ cu vineri, leul s-a depreciat în fața dolarului, care, în România, este stabilit de bănci prin paritate cu euro, la 4,1342 lei, nivel în creștere cu 0,68% față de vineri. În plus, francul elvețian s-a apreciat luni în fața leului, la 4,0964 lei, de la 4,0799 de lei vineri. Gramul de aur a înregistrat luni o valoare de 160,4438 lei, în scădere de la 160,9068 lei vineri. Cursurile pieței valutare sunt calculate şi afișate de BNR, pe baza tranzacţiilor interbancare.

Citește și: A demisionat din partid și va candida la prezidențiale! Despre cine e vorba .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.