Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR confirmă EXODUL românilor

Agerpres
BNR

Unul din patru români apți de muncă este plecat să muncească în străinătate. Demografia, disciplina scăzută de plată în economie și nivelul scăzut al intermedierii financiare sunt principalele vulnerabilități structurale ale României, arată „Hartă a vulnerabilităților structurale ale României”, prezentată luni și realizată de Banca Națională a României (BNR), potrivit Mediafax.

Problema demografică este cauzată de sporul natural al populației, care este negativ începând din 1991 și care anul trecut a fost de -3,1 la mie, și de emigrație.

„Emigrația a cunoscut valori deosebit de ridicate în ultimii 15 ani: total români plecați în străinătate, ca pondere în total populație, 14%, și total români plecați în străinătate, ca pondere în total forță de muncă rămasă în țară, 36,6%. Asta înseamnă că, dacă i-am adăuga la forța de muncă din țară, asta înseamnă că, practic, unul din patru români apți de muncă a plecat din țară să muncească în străinătate și raportul față de cei rămași este de unul la trei”, a afirmat Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR.

El a subliniat că aceasta este o problemă structurală, deoarece s-a dezvoltat în timp. „Nu poate fi rezolvată de azi pe mâine, dar poate fi privită și din perspectiva faptului că există un potențial de creștere a înzestrării cu forță de muncă, în cazul în care o parte din această emigrație s-ar întoarce”, a punctat Voinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.