Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR îl UMILEȘTE pe Darius Vâlcov, după interviul de la Antena 3: Banca face precizări în legătură cu 'interpretarea incorectă' a unor cifre

Inquam Photos/ Octav Ganea
Darius Valcov

Darius Vâlcov, consilierul personal al premierului Viorica Dăncilă pe probleme economice, a acordat, duminică, un interviu postului de televiziune Antena 3 în care a vorbit despre rezerva de aur a BNR.

Prin vocea purtătorului de cuvânt, BNR face precizări care par și o umilire publică a consilierului de stat Vâlcov. Dan Suciu spune că Darius Vâlcov ”a făcut mai multe declarații eronate, demonstrând grave neînțelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaționale și cu eventuala pierdere rezultată din această administrare.”. Mai mult, subalternul lui Mugur Isărescu spune că omul ales de Dăncilă ca să o sfătuiască în probleme economice are o ”interpretare incorectă”. BNR îi cere lui Vâlcov, dacă are are dovezi, să sesizeze organele abilitate, pentru a nu-şi îngreuna ”situaţia juridică deja dificilă”, prin tăinuirea unor aşa-zise ”adevăruri patriotice”.

Citește și: Rareș Bogdan îl desființează pe Liviu Dragnea! Umilință totală! De unde îi poate veni pieirea șefului PSD

Concret, Suciu spune că:

”1. În 2017, BNR a realizat nu o pierdere, ci un profit considerabil în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaționale. Rezultatul total al administrării activelor și pasivelor în valută – care includ și rezerva internațională a României – a fost de 1.441.659 mii lei, ceea ce a dus la un rezultat operațional total de 946.889 mii lei și un venit net (profit) al exercițiului financiar de 186.715 mii lei (Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii lei). Din suma rămasă,

22.406 mii lei au fost repartizați pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii. Profitul menționat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcționare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare și altele.

Citește și: EXCLUSIV Acuze grave la adresa aliaților lui Liviu Dragnea! Rolul serviciilor secrete

2. BNR a înregistrat profit în fiecare exercițiu financiar din ultimii zece ani. Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obținut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade. În acești zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii lei (aproximativ 1 miliard de euro).

BNR reamintește că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, și nu obținerea de profit. Menirea rezervei internaționale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării.

Citește și: O nouă săgeată lansată către bănci! Liviu Dragnea pune tunurile pe companii

3. Din păcate, dl. Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017 legată de administrarea rezervelor internaționale și a poziției financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greșită, dacă nu chiar manipulativă, și ar fi putut fi evitată dacă dl. Vâlcov chiar ar fi citit și nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră („O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaționale”). Aceasta cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plățile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadențe de plată ale statului și denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziție atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale. Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reușit fructificarea altor părți din rezerva internațională care au acoperit pierderile și au dus la obținerea de profit, aducând și contribuții substanțiale la bugetul de stat.

Citește și: Corina Creţu, solicitare urgentă către premierul Viorica Dăncilă! Ce îi cere să facă oficial

În legătură cu insinuările legate de existența, inclusiv în Banca Națională a României, și a unui „alt tip de corespondență care se face cu persoane și agenții de rating” care „nu fac bine României și în altă țară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de țară”, îi recomandăm dlui Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-și îngreuna situația juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor așa-zise adevăruri patriotice.”.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a atacat duminică seara, în cadrul unei emisiuni TV, conducerea BNR, învocând rezultatele slabe obținute din administrarea celor 36 de miliarde de euro ce constiue rezervele statului.

Citește și: Traian Băsescu, atac de ultimă oră la Liviu Dragnea! ‘Poate distruge UE’

„Unii se cred deștepți și pe viață într-un anumit loc. Îmi dorec o echipă nouă de patrioți la BNR”, a spus Vâlcov.

Consilierul premierului a spus că în condițiile în care România ar împrumuta cele 33 de miliarde de euro (echivalentul rezervei) ar trebui să plătească 1 miliard de euro, dar BNR, din administrarea rezervei, a obținut în 2017 minus 80 de milioane de euro.

Citește și: Liviu Dragnea iese la atac! Replică pentru Klaus Iohannis, după ce șeful statului a retrimis Legea bugetului în Parlament

Întrebat despre aducerea rezervei de aur în țară, conform unui proiect de lege semnat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, Vâlcov a spus: "Dacă spun să vină în țară înțeleg că suntem ruși".

Mandatul guvernatorului Mugur Isărescu la conducerea BNR expiră în luna mai. Oficiali ai BNR au avut poziții critice față de unele măsuri luate de Guvern, printre care OUG 114.

Citește și: Viorica Dăncilă atacă subiectul momentului! Ce se va întâmpla cu Ordonanța de Urgență care a dinamitat piața .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.