Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boală gravă care poate produce scădere în greutate și hipertensiune arterială

Radu Pop

Oboseala exagerată, scăderea în greutate fără motiv, însoțită de pierderea apetitului și de prezența sângelui în urină pot fi semnale de alarmă pentru o afecțiune gravă - cancerul de rinichi. Din păcate, atunci când apar astfel de semne și simptome, însoțite deseori de durere pe flancuri (în dreptul rinichilor), de febră și de hipertensiune arterială, boala se află deja într-un stadiu avansat, iar opțiunile terapeutice sunt limitate. Din acest motiv, vizitele periodice la medic, chiar și în absența simptomelor, sunt recomandate pentru un diagnostic precoce.

Dacă au apărut deja manifestări clinice care pot indica un cancer renal sau o altă afecțiune a rinichilor, este esențială prezentarea la un medic specialist în urologie sau nefrologie, pentru consultație și investigații specifice. Acestea includ mai întâi analize de sânge și de urină și o ecografie renală, care poate depista anomaliile apărute la nivelul rinichilor, făcând diferența între un chist și o tumoră solidă. Însă, pentru un diagnostic de certitudine, este nevoie de o biopsie, prin care se va recolta o mostră de țesut, care va fi analizată ulterior în laboratorul de anatomie patologică. Aceasta este singura investigație care poate face diferența între o tumoră benignă și una malignă.

După stabilirea diagnosticului de cancer renal și a stadiului în care se află acesta, urmează o scanare CT, care analizează organele, țesuturile și vasele de sânge din zona renală, și o examinare RMN, care verifică dacă tumora s-a extins la alte organe. În acest fel, medicul va avea toate datele necesare pentru a putea stabili cel mai potrivit protocol terapeutic, personalizat.

În funcție de indicațiile stabilite pentru fiecare pacient în parte, tratamentul poate include intervenție chirurgicală, radioterapie, chimioterapie și terapie biologică țintită, în diverse asocieri și combinații. Nefrectomia reprezintă intervenția chirurgicală prin care se îndepărtează tumora renală și o parte din țesutul adiacent (nefrectomie parțială) sau când se rezecă un rinichi sau ambii rinichi, glandele suprarenale, țesutul înconjurător și ganglionii limfatici din regiune (nefrectomie radicală sau totală).

În urma efectuării unei nefrectomii parțiale, pacientul poate trăi cu un singur rinichi, urmând cu strictețe regimul de viață recomandat de medicul specialist, însă dacă niciunul dintre rinichi nu mai funcționează corespunzător, este nevoie de dializă sau de un transplant renal. Acesta este posibil doar în cazurile atent selecționate, dacă există un donator compatibil și dacă boala este localizată doar la nivel renal.

Nefrectomia poate fi necesară însă și în cazul unor traumatisme sau în alte tipuri de afecțiuni renale, când funcționalitatea rinichilor este complet compromisă. În anumite situații, operația poate fi realizată și minim invaziv, laparoscopic sau prin chirurgie robotică urologică.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu cancer renal beneficiază, ori de câte ori este posibil, de nefrectomie realizată prin tehnici minim invazive. Intervențiile robotice urologice pot fi indicate pentru tratamentul chirurgical al tumorilor renale sau al tumorilor de glandă suprarenală. La SANADOR pot fi realizate, de asemenea, intervenții chirurgicale reconstructive, cum este reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale și reimplantarea uretero-vezicală, proceduri care asigură o bună calitate a vieții pacientului după operație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.