Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boala pentru care tratamentul chirurgical se face fără bisturiu

Radu Pop
Sanador

Durerea puternică de spate, cu debut brusc și care crește în intensitate, poate indica prezența unor pietre la rinichi. În unele cazuri, pe lângă acest simptom, pot să apară și durere la urinare, senzație permanentă de a urina și sânge în urină (hematurie). În astfel de situații, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la medic, pentru că doar printr-un consult de urologie poate fi stabilit diagnosticul corect și recomandat tratamentul potrivit.

Pietrele la rinichi sau calculii renali se formează atunci când urina este prea concentrară, din cauza unui dezechilibru chimic. Cantități mari de calciu, de acid uric sau de oxalat se acumulează în urină și duc la formarea unor sedimente – la început de mici dimensiuni, ca un „nisip”, care pot crește în dimensiuni, formând calculi sau „pietre”.

Deshidratarea, consumul ridicat de sare, obezitatea, dezechilibrul metabolic, infecțiile repetate ale tractului urinar sunt factori de risc, care contribuie la schimbarea compoziției chimice a urinei și la apariția pietrelor la rinichi. În lipsa tratamentului, calculii se pot deplasa, provocând complicații severe.

Din fericire, în prezent, litiaza urinară poate fi tratată și fără bisturiu, cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii și cicatrici inexistente, recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată și reintegrare socioprofesională rapidă.

În funcție de severitatea afecțiunii, de simptomatologia existentă, de dimensiunile și localizarea calculilor renali, există mai multe proceduri indicate în tratamentul minim invaziv al litiazei renale: litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), ureteroscopie, nefrolitotomia percutanată. Cea mai potrivită metodă va fi indicată de medic, în urma efectuării unor investigații specifice, ținând cont de toate particularitățile pacientului.

Procedura care implică spargerea pietrelor la rinichi este în cele mai multe cazuri prima opțiune terapeutică în cazul pacienților cu litiază renală, care au rinichi funcțional, iar calculii sunt de mici dimensiuni. Litotriția extracorporală cu unde de șoc urmărește dezintegrarea calculilor, cu ajutorul undelor de șoc care sunt produse în afara corpului și care pătrund în țesuturi fără a le leza. Fragmentele de calculi rezultate în urma acestui proces și nisipul vor fi ulterior eliminate spontan, prin urină.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate tipurile de tratament pentru litiaza renală, realizate în condiții de maximă siguranță, de medici foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în tratamentul minim invaziv al pietrelor la rinichi. Procedura ESWL este efectuată la Spitalul Clinic SANADOR cu ajutorul unui echipament ultraperformant, Compact Sigma, care asigură rezultate foarte bune pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.