Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boeing vrea să organizeze un nou zbor-test pentru capsula sa spaţială

blacknews.ro
boeing capsula spatiala CST-100 Starliner

Boeing vizează "prima jumătate a anului 2022" pentru a organiza un nou zbor prin intermediul căruia doreşte să testeze capsula sa spaţială Starliner, după ce a înlocuit trei valve defecte ce au determinat anularea acelui test în luna august, a anunţat miercuri compania americană, informează AFP.

Vehiculul spaţial dezvoltat de Boeing, care ar trebui să ajute NASA să îşi transporte astronauţii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), s-a confruntat cu o serie de probleme care au întârziat considerabil acest program spaţial, potrivit Agerpres.

Testul, considerat crucial, nu va fi realizat cu echipaj uman şi ar putea avea loc "în prima jumătate a anului 2022", a declarat într-o conferinţă de presă John Vollmer, directorul departamentului de zboruri comerciale din cadrul grupului Boeing.

El a adăugat că următorul zbor-test, care va conţine un echipaj uman, ar putea avea loc "probabil spre sfârşitul anului 2022". "Am dori ca intervalul să fie de şase luni între cele două teste", a precizat el.

Pe 3 august, lansarea capsulei Starliner a fost anulată cu doar câteva ore înainte de debutul zborului, întrucât 13 dintre cele 24 de valve ale sistemului de propulsie au rămas închise în timpul ultimelor verificări.

Echipele de la Boeing au descoperit că defecţiunea fost cauzată de o problemă de umiditate, care, interacţionând cu agentul oxidant prezent în sistemul de propulsie, a format acid azotic, o substanţă ce a contribuit la blocarea valvelor.

Toate valvele au putut ulterior fi redeschise, cu excepţia uneia, pe care inginerii de la Boeing au decis să nu o deblocheze, pentru a putea realiza asupra ei o serie de analize suplimentare.

"Am scos trei valve, care vor fi înlocuite cu unele noi", a declarat Michelle Parker, inginer-şef la Boeing.

Valvele demontate vor fi trimise la Centrul Marshall al NASA, unde vor fi scanate cu mare atenţie, pentru a se verifica dacă motivul aflat în spatele incidentului din august este într-adevăr cel depistat de inginerii de la Boeing.

Capsula Starliner ar trebui să fie unul dintre cele două vehicule spaţiale dezvoltate de companii private americane - alături de Dragon, dezvoltat de SpaceX - care vor permite NASA să lanseze din nou echipaje de astronauţi spre ISS de pe solul american. După încheierea programului navetelor spaţiale în 2011, agenţia spaţială americană a devenit dependentă de rachetele ruseşti Soyuz.

Însă, în timp ce SpaceX a trimis deja 10 astronauţi la bordul ISS, grupul Boeing se află încă în etapa în care trebuie să reuşească un prim zbor de testare fără echipaj uman, ceea ce ar dovedi că Starliner este o capsulă sigură.

Boeing a avut o primă tentativă în acest sens în 2019, însă a evitat în ultimul moment o veritabilă catastrofă, din cauza unei probleme de software.

Capsula Starliner a fost nevoită să revină prematur pe Terra, iar o anchetă ulterioară a arătat că vehiculul dezvoltat de Boeing a fost pe punctul de a înregistra o anomalie gravă în timpul zborului său orbital, în momentul revenirii în atmosferă. Mai multe luni de lucru intens au fost necesare pentru realizarea unor modificări.

Acel zbor-test ar fi trebuit să aibă loc din nou în august 2020, însă lansarea a fost anulată din cauza blocării valvelor din sistemul de propulsie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.