Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a aflat și el ce a spus Viktor Orban: 'Regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României'

bogdan aurescu

La mai bine de 24 de ore de la discursul lui Viktor Orban, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a aflat și el ce a spus premierul Ungariei. Aurescu nu a avut curajul să reacționeze pe cale diplomatică, ci a ales să își spună părerea pentru un site.

Aurescu a afirmat, luni, pentru Digi24.ro, referitor la discursul premierului ungar, Viktor Orban, de la Băile Tuşnad, că este "regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României".

Prim-ministrul Ungariei a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o bătălie între aceste două părţi.

"Problema cea mai spinoasă continuă să fie problema demografică. Sunt mai multe înmormântari decât naşteri. (...) A doua provocare este fenomenul migraţionist, care a împărţit Europa în două. Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt niste conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%. Şi avem cealaltă parte a Europei, a Occidentului, Europa Centrală şi de Est, adică este vorba despre noi. Nu aş vrea să creez confuzie, dar, totuşi, o spun, în sensul spiritual, Occidentul s-a mutat în regiunea noastră. Aici avem Occidentul, acolo avem o structură post-occidentală şi se dă o bătălie între cele două părţi ale Europei. Deci, noi am făcut o ofertă post-occidentalilor, le-am spus, lăsaţi-ne în pace să ne decidem fiecare cine cu care vrea să fie vecin şi cu cine vrea să trăiască. Post-occidentalii au refuzat această ofertă şi au spus nu, noi o să vă transformăm în ceea ce suntem sau am devenit şi noi. Acum se vorbeşte mai puţin despre migraţie, dar, credeţi-mă, nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul şi echipele soroşiste, pur şi simplu, vor ne să ne forţeze să îi acceptăm pe migranţi", a susţinut Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toţii, mai ales că poziţiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declaraţiile privind rasele, care nu sunt acceptabile. În acelaşi timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleaşi concepţii pe care le-am văzut deja în poziţionările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară. Desigur, fiecare stat îşi defineşte poziţiile pe teme internaţionale aşa cum consideră, dar, după cum este bine ştiut, România nu împărtăşeşte aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acţiunea în sprijinul Ucrainei. România a susţinut şi susţine necondiţionat suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context”, a afirmat Bogdan Aurescu, luni pentru digi24.ro.

Ministrul de Externe a adăugat că România a sprijinit şi sprijină, „în orice modalităţi conforme dreptului internaţional, eforturile acestui stat de a face faţă agresiunii Rusiei”.

„Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste şi să câştige. Sancţiunile decise de UE, SUA şi alţi parteneri internaţionali sunt necesare şi utile, România a sprijinit şi continuă să sprijine consolidarea regimului european şi internaţional de sancţiuni împotriva Rusiei, care îşi produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimţite de Rusia şi mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acţioneze. A fost şi este o abordare corectă din partea comunităţii internaţionale democratice. De asemenea, suntem consecvenţi şi fermi ca stat membru al UE, aliat NATO şi partener strategic al SUA, şi, prin urmare, suntem vocali şi extrem de activi în promovarea şi consolidarea valorilor democratice, a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli, a respectării dreptului internaţional”, a completat Aurescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.