Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea asigurării unui răspuns medical adecvat la răspândirea COVID-19 în UE

Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la o întrevedere ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene la Bucureşti, necesitatea ca acţiunile imediate să fie concentrate pe asigurarea unui răspuns medical adecvat la răspândirea COVID-19 în întreaga UE.

"În cadrul discuţiilor a fost abordat şi impactul urgenţei sanitare generate de COVID-19, context în care ministrul Bogdan Aurescu a transmis deplina solidaritate a României şi condoleanţe statelor membre care au avut cetăţeni care şi-au pierdut viaţa în urma acestei maladii. Ministrul Afacerilor Externe a exprimat solidaritatea cu autorităţile italiene, deosebit de supuse presiunilor în aceste zile. A subliniat faptul că în acest moment este necesar ca acţiunile imediate să fie concentrate pe asigurarea unui răspuns medical adecvat la răspândirea acestui virus în întreaga UE, precum şi pe promovarea unor măsuri eficiente de prevenire, pentru a limita propagarea virusului", potrivit unui comunicat de presă al MAE transmis joi AGERPRES.

Totodată, ministrul Aurescu a informat despre evoluţiile la nivel naţional în ceea ce priveşte COVID-19, precum şi despre măsurile de prevenire luate de autorităţile române.

Potrivit MAE, reuniunea a prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană, cu accent pe negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual, relaţiile viitoare UE - Regatul Unit, extinderea UE, migraţia, relaţiile externe, evoluţiile din Orientul Mijlociu, Iniţiativa celor Trei Mări.

Aurescu a exprimat sprijinul deplin al României pentru Preşedinţia croată a Consiliului UE, evidenţiind convergenţa între cele două ţări în urmărirea priorităţilor la nivel european, în conformitate cu Programul convenit în cadrul Trio-ului de preşedinţii. A apreciat eforturile Preşedinţiei croate în pregătirea Conferinţei privind viitorul Europei, exprimând susţinerea de către România a acestei iniţiative, care trebuie orientată, pe baza cadrului legal, strategic şi instituţional existent la nivelul UE, către obţinerea de rezultate concrete în implementarea politicilor europene, consolidarea unităţii europene şi asigurarea unei mai bune comunicări cu cetăţenii cu privire la beneficiile proiectului european, fără a se urmări modificări ale tratatelor existente sau intrarea în dezbateri instituţionale prelungite.

În cadrul discuţiilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, ministrul Aurescu a subliniat că România are "o abordare constructivă" în sensul atingerii unui acord, reliefând importanţa "unui acord echilibrat", care să răspundă angajamentelor asumate de Uniunea Europeană prin Agenda Strategică 2019-2024. În acest context, a subliniat că Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună rămân esenţiale pentru România, informează MAE.

În ceea ce priveşte cadrul viitoarei relaţii UE - UK, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea pentru mandatul de negociere al Comisiei Europene, apreciind că acesta reflectă liniile strategice agreate anterior la nivelul Consiliului European, precum şi elementele din Declaraţia Politică încheiată odată cu Acordul de retragere. El a evidenţiat necesitatea obţinerii unui acord cuprinzător şi ambiţios cu Regatul Unit, care să permită continuarea cooperării strânse într-o arie largă de domenii, precizează comunicatul citat.

De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanţa strategică a politicii de extindere, fiind reiterată susţinerea României pentru o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord în perioada imediat următoare. El a arătat că nu este momentul unei dezangajări, ci al respectării angajamentelor UE în raport cu regiunea, fiind important ca noua metodologie propusă de Comisie privind politica de extindere să conducă efectiv la dinamizarea procesului, fără întârzierea suplimentară sau blocarea deciziilor aşteptate de ţările din regiune.

Legat de evoluţiile din Orientul Mijlociu, Aurescu a reiterat apelul la dezescaladarea imediată a situaţiei din Idlib şi la asigurarea unei încetări durabile a focului, precum şi importanţa unei soluţii politice conflictului din Siria. De asemenea, s-a referit la situaţia umanitară şi de securitate extrem de îngrijorătoare din Siria şi s-a pronunţat în favoarea continuării sprijinului UE pentru ameliorarea crizei umanitare.

Dejunul de lucru cu ambasadorii statelor membre la Bucureşti a fost organizat de Ambasada Croaţiei. Evenimentul este organizat periodic de Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, care în acest semestru este deţinută de Croaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.