DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Aurescu a vorbit despre sprijinul pe care România l-a acordat Italiei și Republicii Moldova, la summitul Iniţiativei Central Europene

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la summit-ul extraordinar al Iniţiativei Central Europene (ICE), context în care a vorbit inclusiv de sprijinul pe care ţara noastră l-a acordat Italiei şi Republicii Moldova în contextul pandemiei COVID-19.

Evenimentul a fost organizat în format de videoconferinţă de către preşedinţia-în-exerciţiu muntenegreană şi Secretariatul Executiv al ICE, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Cum se vor face Împărtășania și Spovedania pe timpul stării de alertă – Regulile care trebuie respectate în cimitir

În cadrul reuniunii au fost discutate implicaţiile pandemiei cauzate de virusul COVID-19, măsurile adoptate în plan naţional, regional şi european pentru controlul acestei crize epidemiologice şi demersurile de redresare socio-economică din statele membre ICE.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că provocările generate de răspândirea noului coronavirus reprezintă un test al rezilienţei economice şi societale, al solidarităţii şi capacităţii de cooperare internaţională în căutarea unui răspuns eficient la această criză globală. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat aprecierea pentru iniţiativele lansate în cadrul ICE, în special consolidarea dialogului acestui for cu Uniunea Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în eforturile comune în faţa pandemiei.

În aceeaşi măsură, şeful diplomaţiei române s-a referit la sprijinul financiar amplu mobilizat de UE pentru ţările din Balcanii de Vest şi din Parteneriatul Estic în combaterea COVID-19 şi recuperarea după pandemie, demers ce demonstrează în mod concret implicarea activă şi importanţa pe care Uniunea o acordă stabilităţii şi dezvoltării partenerilor săi. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a felicitat statele din Balcanii de Vest pentru rezultatele Summit-ului UE-Balcanii de Vest de la Zagreb din 6 mai. A arătat că decizia UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord transmite un puternic mesaj politic privind perspectiva europeană a regiunii, susţinută cu tărie de ţara noastră.

Citește și: Autoritățile sună alarma prin RO-ALERT: ‘Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat!’

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul semnificativ pe care statul român l-a oferit unor parteneri din regiune, precum Republica Moldova şi Italia, prin trimiterea unor echipe medicale în aceste state, dar şi a unor cantităţi substanţiale de echipamente medicale, medicamente şi dispozitive medicale, aşa cum a fost cazul în Republica Moldova, ca expresie a preocupării României pentru cetăţenii Republicii Moldova, mai precizează MAE.

Totodată, el a punctat rolul României în exprimarea solidarităţii europene cu partenerii Uniunii, prin mecanismul RescEU - România fiind primul stat membru care găzduieşte acest hub, de care au beneficiat până acum, prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, Italia, Spania, Republica Macedonia de Nord şi Muntenegru, care au primit livrări de echipamente medicale.

La finalul Summit-ului a fost adoptată o Declaraţie comună a statelor membre ICE, prin care se reafirmă angajamentul pentru o cooperare mai strânsă în cadrul ICE şi a acestui format cu alte organisme internaţionale relevante, pentru depăşirea crizei medicale produse de COVID-19. Documentul evidenţiază şi importanţa acordată de statele ICE respectării valorilor şi principiilor democratice, inclusiv a independenţei presei şi libertăţii de expresie, în aplicarea măsurilor de control al crizei epidemiologice.

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

* Iniţiativa Central Europeană (ICE) reprezintă o formă flexibilă de cooperare regională ce cuprinde 17 ţări, dintre care 9 state membre UE - Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi 8 state care nu sunt membre UE - Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, R. Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina.

România a aderat la ICE la 1 iunie 1996.

ICE rămâne o platformă politică utilă promovării profilului european şi regional al ţării noastre, prin contribuţia la procesul de racordare a ţărilor membre din vecinătatea UE la valorile şi standardele Uniunii.

Activitatea ICE include dialogul politic şi finanţarea proiectelor pentru transferul expertizei statelor membre UE în vecinătate, în varii domenii (transport, energie, mediu, reformă administrativă, anti-corupţie etc.) şi promovarea bunelor relaţii, a statului de drept democratic şi libertăţilor fundamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.