Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu, discuţie cu şeful Biroului Securităţii Naţionale din Polonia pe teme de securitate şi apărare

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reiterat, vineri, interesul părţii române de a aprofunda dialogul bilateral pe teme de securitate şi apărare cu Polonia, cel mai important partener strategic al ţării noastre în regiune, în cadrul întâlnirii cu şeful Biroului Securităţii Naţionale din Polonia, consilierul prezidenţial Pawel Soloch, aflat în vizită în România, anunță AGERPRES.

"Şeful diplomaţiei române a reiterat interesul părţii române de a aprofunda dialogul bilateral pe teme de securitate şi apărare şi de a continua coordonarea strânsă pe linie NATO cu Polonia, cel mai important partener strategic al ţării noastre în regiune. Ministrul român de Externe a exprimat interesul pentru consolidarea formatelor regionale iniţiate şi susţinute de cele două state, care au valoare adăugată clară, cum ar fi formatul Bucureşti 9 (B9), fiind agreată continuarea coordonării strânse, în perioada următoare, între România şi Polonia, în pregătirea Summit-ului NATO din luna iunie 2021 şi ulterior, în procesul de elaborare a unui nou Concept Strategic aliat", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de MAE.

Citește și: Jurnalistul Mihai Cistelican a lansat volumul 'Publicistica lui Ion Brad (1929-2019)'

Potrivit sursei citate, cei doi demnitari au convenit continuarea coordonării cu privire la Iniţiativa celor Trei Mări, iar ministrul român al Afacerilor Externe a reamintit necesitatea de a promova împreună, pe mai departe, proiectele de interes comun româno-polonez Rail-2-Sea şi Via Carpathia, de importanţă majoră atât din perspectivă economică pentru dezvoltarea regiunii, dar şi pentru dimensiunea de securitate şi mobilitate pe Flancul Estic al NATO.

"Totodată, a fost apreciat formatul trilateral pe teme de securitate România-Polonia-Turcia şi au fost discutate perspectivele de continuare a trialogului la nivelul miniştrilor de Externe, în prima parte a acestui an, la Bucureşti. Cei doi interlocutori au subliniat importanţa continuării cooperării şi coordonării între România şi Polonia pentru consolidarea rolului NATO, a unităţii şi coeziunii aliate, precum şi a relaţiei transatlantice. A fost evidenţiată atenţia sporită acordată consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare şi a coeziunii acesteia, în special pe întregul Flanc Estic. Şeful diplomaţiei române a menţionat, în context, demersurile demarate deja de a înfiinţa un Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, rezilienţa fiind o temă de interes tot mai crescut pe agendele NATO şi UE. La rândul său, şeful Biroului Securităţii Naţionale din Polonia a exprimat susţinerea Poloniei pentru acest proiect al României şi intenţia de a se implica în activitatea Centrului", mai precizează comunicatul.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.