Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu, la reuniunea ministerială UE - Vecinătatea Sudică: 'Provocările din zona euro-mediteraneană necesită un răspuns dinamic comun'

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat joi, la reuniunea ministerială UE - Vecinătatea Sudică, unde a evidenţiat că provocările din zona euro-mediteraneană necesită "un răspuns dinamic comun, ferm şi coordonat", România continuând să acţioneze, alături de partenerii regionali şi internaţionali, în direcţia asigurării securităţii şi dezvoltării durabile în regiune.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, joi, AGERPRES, ministrul Aurescu a participat la reuniunea ministerială UE - Vecinătatea Sudică, desfăşurată în format videoconferinţă, la invitaţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, şi a ministrului spaniol al afacerilor externe, UE şi cooperării, Arancha Gonzalez Laya.

Citește și: Ludovic Orban îi răspunde lui ÎPS Teodosie: ‘Nu se interzic slujbele. Ele se organizează în anumite condiţii, pentru că este zonă carantinată’

Întâlnirea şefilor diplomaţiilor europene cu omologii din statele din Vecinătatea Sudică a avut loc în contextul aniversării a 25 de ani de la lansarea Procesului Barcelona (Procesul Euro-Med), oferind oportunitatea dezbaterii modalităţilor de consolidare a parteneriatului euro-mediteranean.

Ministrul Aurescu a mai menţionat că România "va rămâne angajată în promovarea unui dialog politic consistent, a cooperării multidimensionale şi integrării în regiunea euro-mediteraneană" şi a evidenţiat "puternica interdependenţă regională şi internaţională, relevată inclusiv de criza sanitară declanşată de pandemia de COVID-19, accentuând necesitatea de cooperare şi coordonare pentru asigurarea unui răspuns coerent la provocările actuale".

Aurescu a arătat, totodată, că lecţiile învăţate ca urmare a crizei pandemice trebuie extinse şi la alte domenii care necesită acţiune colectivă, precum schimbările climatice şi consecinţele acestora, statele din regiune fiind afectate de fenomene precum creşterea nivelului mărilor şi oceanelor şi deşertificarea.

Citește și: Fotografie de ultim moment! Marcel Vela, imagine cu leul apărut în videoclipul lui Dani Mocanu

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea întăririi dialogului politic între UE şi statele din Vecinătatea Sudică, în vederea facilitării unui climat de stabilitate şi a soluţionării prin negociere a conflictelor din regiune. El a încurajat, astfel, în baza unei voinţe politice crescute, reflecţia asupra celor mai bune modalităţi de modernizare şi adaptare a Politicii Europene de Vecinătate (PEV), la cinci ani de la revizuirea anterioară, în special ţinând cont de evoluţiile internaţionale recente care afectează UE şi vecinătatea acesteia.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România va continua să pledeze pentru o soluţie durabilă a conflictului israeliano-palestinian, fundamentată pe un acord just, cuprinzător şi durabil, bazat pe soluţia celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, mesaj transmis direct inclusiv în cadrul vizitelor efectuate de prim-ministrul României, Ludovic Orban, la începutul lunii noiembrie în Israel şi Palestina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.