DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Aurescu participă la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE, unde se va discuta situaţia din Belarus

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa joi şi vineri la reuniunea informală în format Gymnich a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene care va avea loc la Berlin. Printre temele de discuţie se află şi situaţia din Belarus. Aurescu a anunţat că îşi va informa omologii despre demararea unei proceduri pentru alocarea unei contribuţii financiare voluntare de 100.000 euro din bugetul pentru asistenţă umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), în scopul sprijinirii jurnalismului independent şi a societăţii civile din Belarus, anunță news.ro.

„Agenda discuţiilor este amplă, fiind centrată pe dosare importante de politică externă a UE şi, totodată, determinată de evoluţiile recente din vecinătatea Uniunii. Astfel, vor fi abordate, în cadrul sesiunilor de lucru, situaţia din Belarus, relaţiile UE-Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, şi relaţiile UE-Rusia. De asemenea, miniştrii vor avea discuţii pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internaţional”, au transmis reprezentanţii MAE într-un comunicat de presă remis miercuri News.ro

Citește și: Raed Arafat, declarație de ultim moment cu privire la deschiderea restaurantelor: ‘Recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta’

Evoluţiile din Belarus au determinat o reacţie rapidă la nivelul UE, iar discuţiile miniştrilor de externe europeni în format Gymnich vor asigura continuarea dezbaterilor de la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe din 14 august 2020 şi de la Consiliului European extraordinar din 19 august 2020. Sursa citat mai spune că miniştrii se vor concentra în special pe măsurile UE de sprijin pentru societatea civilă şi cetăţenii din Belarus, respectiv impunerea de sancţiuni.

„Situaţia din Belarus continuă să îngrijoreze în cel mai înalt grad şi aici am în vedere inclusiv deciziile recente ale autorităţilor de a reţine, în cursul zilei de ieri, membri ai Consiliului de Coordonare a opoziţiei şi alţi reprezentanţi ai mişcării de protest. Aceste demersuri condamnabile ale puterii de la Minsk nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea UE. Voi reitera în cadrul discuţiilor cu colegii mei europeni la Berlin susţinerea pentru sancţionarea celor vinovaţi pentru abuzurile comise în context electoral şi post-electoral. De asemenea, vom dezbate cele mai bune metode de a susţine concret societatea civilă, presa liberă şi cetăţenii din Belarus. Astfel, îi voi informa pe omologii mei că am demarat procedura pentru alocarea unei contribuţii financiare voluntare în valoare de 100.000 euro din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), în scopul sprijinirii jurnalismului independent şi a societăţii civile din Belarus.”, a declarat Bogdan Aurescu înaintea reuniunii de la Berlin.

Miniştrii vor avea şi un schimb de opinii cu privire la relaţiile UE-Turcia, în contextul menţinerii tensiunilor în Mediterana de Est, pentru a identifica soluţii de depăşire a blocajului actual şi de a reflecta asupra viitorului relaţiilor UE cu acest partener strategic.

Citește și: Se zguduie Ministerul de Interne! Un greu a fost ‘executat’! Fusese ‘decapitat’ și în mandatul lui Carmen Dan

Bogdan Aurescu va reitera importanţa solidarităţii europene şi necesitatea identificării de soluţii prin mijloace exclusiv paşnice şi a angajării părţilor în negocieri pe baza intereselor lor legitime, cu respectarea dreptului internaţional.

Relaţiile UE-Rusia vor fi discutate din perspectiva obiectivelor Uniunii Europene, precum şi a modului în care Rusia îşi respectă angajamentele internaţionale. Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) împreună cu statele membre UE vor evalua, în acest scop, rezultatele acţiunilor UE de până în prezent, precum şi modalităţi de ameliorare pe viitor.

Referitor la impactul pandemiei de COVID-19, miniştrii vor încerca, împreună cu SEAE, să identifice provocările geopolitice pentru următorii ani, în condiţiile în care pandemia a avut ca efect provocarea şi respectiv accelerarea unor tendinţe la nivel global, cu impact asupra multilateralismului şi a altor parametri ai relaţiilor internaţionale. Se va pune accentul pe modul în care UE îşi va putea proteja şi consolida interesele şi influenţa în plan extern.

„Bogdan Aurescu va sublinia importanţa măsurării exacte a impactului acestor tendinţe asupra rolului şi posturii globale a UE, identificarea celor care sunt favorabile şi, respectiv contrare intereselor şi obiectivelor Uniunii, în vederea stabilirii măsurilor concrete pe care UE trebuie să le ia pentru apărarea intereselor şi realizarea obiectivelor sale în vecinătate şi în plan global”, potrivit sursei menţionate.

Citește și: Scenariu-bombă: Klaus Iohannis a început să caute urgent soluții pentru a-l da jos pe Ludovic Orban

Înainte de reuniunea Gymnich, va avea loc un dejun de lucru, care îl are ca invitat pe ministrul afacerilor externe al Israelului, Gabriel Ashkenazi, pentru a discuta cele mai recente evoluţii din regiune, perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi relaţiile UE-Israel. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera poziţia României potrivit căreia singura opţiune viabilă pentru Procesul de Pace este soluţia celor două state, la care părţile pot ajunge doar prin angajarea în negocieri directe, cu respectarea dreptului internaţional, şi va susţine consolidarea relaţiei şi dialogului UE-Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.