DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Aurescu salută extinderea mandatului Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută extinderea cu încă un an - până în septembrie 2022 - a mandatului Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor, menţionând că decizia reprezintă "recunoaşterea credibilităţii şi angajamentului autentic al României în plan internaţional pentru sprijinirea statului de drept, a normelor de drept internaţional şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale".

Decizia a fost luată pe 17 mai, în mod unanim, de către statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), precizează MAE într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

În acest sens, mandatul Preşedinţiei române a organizaţiei, exercitat în perioada septembrie 2019 - septembrie 2021, a fost extins cu încă un an.

"Prelungirea mandatului României survine în condiţii excepţionale şi are loc în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei. Prelungirea mandatului României la conducerea CoD a fost salutată de Secretarul General al CoD, Thomas Garret, şi reconfirmă succesul mandatului şi viziunii României în fruntea acestui for, pentru consolidarea şi promovarea valorilor democratice globale", transmite MAE.

Conform sursei citate, în cadrul mandatului extins, România va continua să promoveze importanţa respectării Principiilor Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al CoD, precum şi a cadrului oferit de Declaraţia de la Bucureşti din iunie 2020.

Totodată, România va promova în continuare principale obiective asumate la conducerea CoD, inter alia, promovarea democraţiei pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea şi dezvoltarea durabilă, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei, dar şi teme ca rolul egalităţii de şanse în procesele democratice şi cooperarea cu societatea civilă.

"România a preluat Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor într-un moment simbolic al istoriei sale, la 30 de ani de la revenirea în comunitatea de valori căreia îi aparţinea de drept şi în mod natural - familia democraţiilor. Continuarea exercitării Preşedinţiei române în cadrul acestui prestigios for multilateral, care promovează principiile şi practicile fundamentale ale democraţiei în lume, reprezintă o confirmare a rezultatelor notabile ale mandatului de doi ani exercitat deja de România, începând cu 15 septembrie 2019, precum şi recunoaşterea credibilităţii şi angajamentului autentic al României în plan internaţional pentru sprijinirea statului de drept, a normelor de drept internaţional şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a afirmat ministrul Aurescu, conform sursei citate.

Aurescu şi-a exprimat convingerea deplină că "sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacităţile instituţionale, transparenţă şi încredere, oferă şi cel mai bun cadru pentru depăşirea situaţiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie", aşa cum statuează Declaraţia de la Bucureşti din 26 iunie 2020.

"România este pregătită să întreprindă, în continuare, demersurile necesare pentru realizarea de progrese pe linia priorităţilor de agendă stabilite la preluarea mandatului acestui for interguvernamental", a subliniat Bogdan Aurescu.

El a adăugat că va fi continuată activitatea intensă pentru promovarea valorilor democratice.

"Pregătirea celei de-a zecea reuniuni ministeriale a Comunităţii Democraţiilor, precum şi a celei de a doua ediţii a Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor, care vor avea loc la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în luna septembrie 2021, ne oferă prilejul de a face un prim bilanţ al rezultatelor mandatului României la acest for şi de a proiecta obiectivele şi acţiunile prioritare în anul ce urmează. Aceste acţiuni consecvente vor fi reflectate în consolidarea pe mai departe a comunităţii de valori şi de principii cu partenerii like-minded, inclusiv prin acordarea de sprijin activ pentru organizarea Summitului Global al Democraţiilor anunţat de Preşedintele american Joseph Biden pentru finalul anului 2021 sau începutul anului următor", a mai menţionat ministrul.

MAE precizează că, pe durata primilor doi ani ai mandatului Preşedinţiei române a CoD, au fost organizate mai multe acţiuni care au reliefat angajamentul României în sprijinirea statului de drept, respectiv a protejării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.

Comunitatea Democraţiilor (CoD) a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa SUA, reprezentând o structură inter-guvernamentală, de anvergură globală, care are ca obiective promovarea unor societăţi paşnice pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiţie pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.