DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Aurescu subliniază importanţa cooperării dintre UE şi statele membre ASEAN

Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la cea de-a 23-a reuniune ministerială a statelor membre ale Uniunii Europene şi a statelor membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), context în care a subliniat importanţa cooperării dintre UE şi ASEAN pentru a face faţă eficient provocărilor generate de pandemia de COVID-19, notează Agerpres.

Potrivit MAE, discuţiile s-au axat pe teme de pe agenda regională şi globală, apărarea multilateralismului, respectarea dreptului internaţional şi importanţa libertăţii comerţului. De asemenea, cu prilejul reuniunii ministeriale a fost reconfirmat consensul privind ridicarea relaţiei dintre UE şi ASEAN la nivel de Parteneriat Strategic.

MAE arată că în intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat decizia privind ridicarea relaţiilor dintre UE şi ASEAN la nivel de Parteneriat Strategic, în baza intereselor, valorilor şi principiilor comune. În acest context, şeful diplomaţiei române a încurajat intensificarea cooperării dintre UE şi cele zece state membre ASEAN pentru gestionarea provocărilor comune la nivel mondial în plan politic, de securitate, economic şi de combatere a schimbărilor climatice, în condiţiile interesului manifestat de partenerii ASEAN pentru ţintele asumate de UE în acest sens. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa cooperării dintre UE şi ASEAN pentru a face faţă eficient provocărilor generate de pandemia de COVID-19.

Citește și: De la 1 ianuarie 2021, Laura Codruța Kovesi își intră în pâine! Șefa Parchetului European a dezvăluit cine va intra sub lupa ei

Ministrul Aurescu a exprimat şi sprijinul pentru completarea cadrului juridic de cooperare bilaterală şi a reliefat oportunităţile de cooperare economică şi comercială dintre UE şi ASEAN, inclusiv în contextul Strategiei UE pentru conectivitate Europa-Asia, axată pe cele patru domenii prioritare - transport, energie, digitalizare şi contactele inter-umane. El a salutat şi adoptarea declaraţiei ministeriale pe tema cooperării dintre UE-ASEAN în domeniul conectivităţii, bazate pe normele şi principiile dreptului internaţional, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, protecţiei mediului şi dezvoltării durabile, cu obiectivul de a dezvolta infrastructura de calitate, de a diversifica lanţurile de distribuţie şi de a încuraja contactele people-to-people.

Reuniunea ministerială a fost co-prezidată de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, şi Vivian Balakrishnan, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Singapore, în calitate de coordonator al relaţiilor dintre UE şi ASEAN.

Fondată în 1967, ASEAN reuneşte 10 state (Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar, Cambodgia), care totalizează o populaţie de peste 650 milioane de locuitori, cu un PIB cumulat de peste 3.000 miliarde de dolari. UE a stabilit relaţii la nivel politic cu ASEAN în 1977.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.