Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu trage un semnal de alarmă: 'Ostilitățile arată cât de deteriorată este situaţia de securitate din regiunea Mării Negre'

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că "este absolut clar că acţiunile Rusiei şi Rusia, ca atare, prin modul în care acţionează reprezintă o ameninţare şi este cea mai serioasă ameninţare la adresa Alianţei", el arătând că România va susţine, la summitul de la Madrid, reconfirmarea Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru NATO, relatează News.ro.

"Noi cerem şi este menţionat inclusiv în paragraful 7 al Declaraţiei, a summit-ului B9, ca în noul concept strategic să fie recunoscută Federaţia Rusă ca principala ameninţare la adresa Alianţei Nord-Atlantice şi a securităţii euro-atlantice. (...) Este absolut clar că acţiunile Rusiei şi Rusia, ca atare, prin modul în care acţionează reprezintă o ameninţare şi este cea mai serioasă ameninţare la adresa Alianţei.

Ne confruntăm, în vecinătatea directă a Alianţei Nord-Atlantice, cu un război de agresiune ilegal, declanşat de Rusia în mod neprovocat, în mod nejustificat, care nu este doar îndreptat împotriva Ucrainei, este un efort de război care, de fapt, încearcă să pună sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană şi din această perspectivă este clar că toată lumea trebuie să fie conştientă de acest lucru şi asta influenţează deciziile pe care aliaţii le-au luat deja (...) şi pe care le vor lua la summit-ul de la Madrid", a declarat, luni seară, la Digi 24, Bogdan Aurescu.

Vezi și: Ministrul român de Externe vine cu precizări importante: Vizita lui Macron în România 'este extrem de importantă'

Aurescu a precizat că unul dintre obiectivele României la viitorul summit de la Madrid va fi acela de a reconfirma importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO.

El a arătat că este posibil să fi existat unele state din vestul NATO "care au perceput mai târziu" ameninţarea de securitate pe care Federaţia Rusă o reprezintă. Aurescu a spus că statele din vestul Europei, care trimit trupe în România, dar şi gestul Finlandei şi al Suediei de a face demersuri în sensul aderării la NATO arată că "percepţia asupra ameninţării Rusiei nu este una doar a statelor din această zonă, care au experimentat pe propria piele regimul comunist şi influenţa rusă directă”.

Vezi și: Ministrul român de Externe a explicat de ce Klaus Iohannis nu a anunțat posibila vizită în Ucraina

Ministrul român de Externe a adăugat că "în momentul de faţă este greu de făcut o evaluare cu privire la care va fi exact evoluţia ostilităţilor” în Ucraina. "E o imagine complexă care arată cât de deteriorată, până la urmă, este situaţia de securitate din regiunea Mării Negre”, a menţionat Aurescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.