Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Chirițoiu, după amenda de 53 de milioane de euro aplicată: 'Am reușit să stabilizăm această piața RCA'

Capital
Bogdan Chiritoiu

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a susținut, marți, că în prezent, piața de asigurare a polițelor de răspundere civilă auto (RCA) este stabilizată, datorită măsurilor luate și a implicării mai multor autorități, potrivit mediafax.

Citește și: Gabriela Firea cere intervenția tuturor puterilor statului - E primul Guvern din istoria post PCR-istă care ia această măsură

„Cred că, pe ansamblu, dacă ne uităm la ultimii ani, (...) noi, ASF-ul (Autoritatea de Supraveghere Financiară) și Guvernul am reușit să stabilizăm această piață (a RCA – n.red.) – o piață care ani de zile a avut probleme (...) - dezechilibrată, cu creșteri mari de preț și care afecta competitivitatea firmelor de transport românești, care sunt unele dintre cele mai importante exporturi ale acestei țări. Peste un miliard de euro obține România din exportul de servicii de transport. Era important și pentru consumatori, dar și pentru exporturile României să stabilizăm această piață”, a precizat, marți, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-o conferință de presă.

Oficialul Autorității de Concurență a menționat printre măsurile care au fost în beneficiul pieței, în opinia sa: noua legislație din RCA; plafonarea prețurilor la RCA timp de șase luni, cea din urmă măsură fiind luată pentru a lăsa noua legislație „să-și producă efectele”; sancțiunile aplicate de autoritate. Noile sancțiuni sunt încă în perioada în care pot fi contestate în instanță.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a aplicat cea mai mare amendă pentru neregulile din această piață: peste 246,7 milioane de lei (aproximativ de 53 de milioane de euro), care reprezintă 57% din totalitatea valorii amenzilor aplicate anul trecut de instituție. Această amendă le-a fost aplicată unui număr de nouă companii de asigurare şi UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România), pentru participarea la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA.

„Nimeni nu spune că lucrurile mergeau bine pe această piață. (...) Am sancționat, pentru că, cumva, și-au luat legea în mâinile proprii. În efortul lor de a aduce o normalitate în piață, au depășit limitele legalității și au ajuns să discute creșteri de preț, au ajuns să pună presiune asupra competitorilor să crească prețurile și așa mai departe. Au trecut de o limită a ceea ce ar fi rezonabil și acceptabil, chiar în condiții de criză, cum era situația în acea piață. (...) Cred că aceste practici, și prin sancțiunea pe care am aplicat-o, au fost eliminate din piață și cred că lucrurile vor merge bine pe zona RCA-ului, în continuare. Este o ocazie să îmbunătățim legislația, pentru că ne cere Uniunea Europeană”, a explicat Chirițoiu.

Pentru îmbunătățirea legislației, președintele speră ca Autoritatea de Concurență să schimbe, alături de Guvern și ASF, următoarele probleme: gradul mic de cuprindere a RCA, din cauza polițelor de o lună; creșterea costului reparațiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.