Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Chiriţoiu: 'Zona care mă preocupă cel mai mult, după liberalizarea pieţei gazelor, este migraţia clienţilor'

Capital
Bogdan Chiritoiu

Liberalizarea pieţei de gaze pare să fie subiectul zilei, iar zona care mă preocupă cel mai mult este migraţia clienţilor, pentru că aici firmele mari au cel puţin tentaţia şi instrumentele prin care pot să frâneze migraţia acestora, a declarat, miercuri, la Forumul Energiei Online, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Liberalizarea pieţei pare să fie subiectul zilei. Piaţa trebuie să apară, n-are rost să amânăm foarte mult procesele de liberalizare. În România, acestea s-au lungit oricum mai mult decât în alte ţări. Este un lucru bun ca, de la 1 iulie, vrem să liberalizăm piaţa de gaze. Poate că e mai puţin bun că n-am liberalizat şi piaţa de electricitate, dar avem un calendar credibil şi se vor face paşi la începutul anului următor. Momentan, trebuie să ne concentrăm să vedem liberalizarea la gaze ca fiind un succes, ceea ce nu e însă automat, dar şansele sunt bune în momentul de faţă. De ce nu e un succes automat? Pentru că sunt foarte puţini jucători pe piaţa noastră de gaze. Avem doi producători mari şi doi distribuitori/furnizori mari. Până la urmă, avem o piaţă formată din două duopoluri care se echilibrează unul pe altul. Nu e o situaţie optimă, dar sunt multe pieţe oligopoliste care funcţionează şi nu cred că e treaba noastră, a autorităţilor statului, a celor care asigurăm reglementarea pieţei, să facem această piaţă să funcţioneze bine. Am lansat astăzi o atenţionare către companii să nu profite de liberalizare să crească artificial preţurile prin carteluri. Sunt puţin îngrijorat, dar mă aştept ca lumea să se comporte cu atenţie", a spus Chiriţoiu, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: A fost descoperit primul ‘acoperit’ din USR! S-a lăsat cu o demisie din echipa Barna

Şeful Autorităţii de concurenţă a precizat că va acorda o atenţie mai mare zonei clienţilor casnici, "în care potenţial există probleme".

"Zona care e de cea mai mare preocupare pentru mine este migraţia clienţilor, pentru că aici firmele mari au cel puţin tentaţia şi instrumentele prin care pot să frâneze migraţia clienţilor. Aici vom vedea presiunea concurenţială dacă e o ameninţare credibilă plecarea clienţilor de la furnizorii actuali spre alţi furnizori. Clienţii casnici este zona în care potenţial există probleme şi zona pe care ne vom concentra cu mare atenţie", a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

În martie 2020, printr-un Ordin (nr. 27/2020), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stabilea paşii obligatorii pe care fiecare furnizor de gaze trebuie să îi facă pentru a pregăti consumatorii casnici în privinţa liberalizării.

Citește și: EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

Astfel, potrivit documentului citat, furnizorii au obligaţia de a-i informa pe clienţii casnici cu privire la liberalizarea pieţei interne de gaze naturale şi eliminarea preţurilor reglementate, de a le transmite lunar clienţilor casnici din portofoliul propriu o ofertă cu preţul gazelor naturale pentru furnizarea începând cu data de 1 iulie 2020, de a afişa, la punctul unic de contact, în centrele de relaţii cu clienţii şi pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, informarea privind liberalizarea pieţei de gaze, precum şi oferta propusă.

Liberalizarea preţurilor la gaze naturale de la 1 iulie, strategia de investiţii a companiilor de stat din energie, modificările Legii energiei electrice şi a gazelor naturale sunt printre subiectele analizate, miercuri, în cadrul Forumului Energiei Online, organizat de Financialntelligence.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.