Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogddan Aurescu pledează pentru creşterea prezenţei experţilor români în poziţii de conducere în OSCE

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut luni, la Viena, o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Thomas Greminger, context în care a pledat pentru creşterea prezenţei experţilor români în poziţii de conducere în cadrul OSCE, informează un comunicat transmis AGERPRES de MAE.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au abordat mai multe subiecte de pe agenda organizaţiei, inclusiv persistenţa conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre şi erodarea regimului de control al armamentelor convenţionale, respectiv necesitatea reformei OSCE.

În acest context, Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul ferm pentru eforturile de soluţionare a crizei din Ucraina, inclusiv prin participarea activă a României, cu unul dintre cele mai mari contingent naţionale, în cadrul Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE din această ţară.

Ministrul s-a referit şi la dinamica procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi a pledat pentru o abordare echilibrată pe componentele agendei de negociere a formatului 5+2. El a reiterat poziţia cunoscută a României potrivit căreia soluţionarea conflictului trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute, fără afectarea vectorului său pro-european.

Cu privire la dimensiunea politico-militară a organizaţiei, şeful diplomaţiei române a subliniat că implementarea deplină a principiilor şi angajamentelor asumate de către statele participante reprezintă un mijloc de garantare a securităţii şi de consolidare a stabilităţii, transparenţei militare şi predictibilităţii în spaţiul OSCE. În acest sens, a pledat pentru modernizarea Documentului de la Viena.

Secretarul general al OSCE a mulţumit ministrului român de Externe pentru sprijinul constant şi constructiv al României pentru organizaţie şi pentru implicarea în găsirea de soluţii la problemele cu care se confruntă OSCE, precum şi pentru participarea la misiuni cheie cum este cea din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.